Dilluns, 20 de setembre de 2021 - Edició 1152
La República

L’Hospital Sant Joan de Déu obre la primera consulta de toxicologia pediàtrica a l’Estat

ACN Barcelona.-L’Hospital Sant Joan de Déu ha obert la primera consulta de toxicologia pediàtrica a l’Estat, per fer un seguiment als infants i adolescents que han estat intoxicats. Fins ara, […]

Avatar
Agències 08/09/2021

ACN Barcelona.-L’Hospital Sant Joan de Déu ha obert la primera consulta de toxicologia pediàtrica a l’Estat, per fer un seguiment als infants i adolescents que han estat intoxicats. Fins ara, eren atesos en una primera instància al servei d’urgències del centre i, posteriorment, els derivaven al seu pediatre de referència per fer-ne el seguiment. Els professionals, però, havien constatat que en alguns casos, sobretot adolescents, no hi anaven. Per tal de millorar aquesta situació, s’ha posat en marxa aquesta consulta. Els pacients són infants que de forma accidental han ingerit o inhalat substàncies tòxiques -com ara productes de neteja o fàrmacs- , o bé adolescents que consumeixen alcohol i altres substàncies amb una finalitat recreativa o suïcida.

Tot i que a urgències s’atenen cada any al voltant de 400 infants i joves amb alguna intoxicació – el que representa el 0,4% del total del servei – a la consulta s’atenen, principalment, aquells que han ingerit algun tipus de substància que pot tenir un efecte retardat sobre el seu organisme. És el cas, per exemple, de nombrosos fàrmacs com els antiinflamatoris. La professional de la consulta de toxicologia pediàtrica no tan sols comprova si l’infant ha patit aquests efectes retardats, sinó que també impulsa accions per evitar una nova intoxicació. En el cas dels infants més petits, es treballa amb la seva família per crear un mapa de la casa en el qual vagin localitzant i identificant tots els productes perillosos i els recomana com els poden guardar de manera segura. Si els infants són més grans, l’acció educativa està adreçada també a ells, perquè siguin capaços de reconèixer quins productes no han de manipular.Amb els joves que han resultat intoxicats després d’un consum excessiu d’alcohol o qualsevol altra substància, miren de treballar amb ell perquè es comprometi a seguir un pla per deixar o moderar el seu consum, motivar un canvi de comportament i, si cal, derivar-lo al professional o servei corresponent.