Divendres, 24 de març de 2023 - Edició 1702
La República

La desena edició de l’Americana Film Fest homenatja el director i guionista Todd Solondz

ACN Barcelona – La desena edició de la mostra de cinema independent nord-americà Americana Film Fest homenatjarà el director i guionista Todd Solondz, autor de cintes com ‘Happiness’ o ‘Cosas […]

Agències 16/02/2023

ACN Barcelona – La desena edició de la mostra de cinema independent nord-americà Americana Film Fest homenatjarà el director i guionista Todd Solondz, autor de cintes com ‘Happiness’ o ‘Cosas que no se olvidan’. El certamen farà una retrospectiva total de l’artista en col·laboració amb la Filmoteca de Catalunya del 28 de febrer al 15 de març. Entremig, del 7 al 12 de març, l’Americana exhibirà una programació formada per 36 llargmetratges i 32 curts als cinemes Girona, Zumzeig i Phenomena. ‘La belleza i el dolor’, documental de Laura Poitras nominat a l’Oscar i guanyador del Lleó d’or, donarà el tret de sortida a la programació.

Els films de Todd Solondz han recollit premis a certàmens prestigiosos com el festival de Cannes, el de Venècia, el de Sundance o el de Berlín. En col·laboració amb la Filmoteca de Catalunya, l’Americana repassa la carrera d’un artista amb “una de les veus més personals i controvertides” del cinema independent nord-americà recent. Solondz ha estat titllat sovint de “salvatge, demolidor, cruel, sòrdid, provocador, pervers, càustic i excèntric”.

La retrospectiva començarà amb ‘Wiener-Dog’ el 28 de febrer, en una exhibició que comptarà amb la presència del director. El cicle continuarà fins al 15 de març amb la projecció de ‘Bienvenidos a la casa de muñecas’, ‘Happiness’, ‘Cosas que no se olvidan’, ‘Palíndromos’, ‘La vida en tiempos de guerra’ i ‘Dark horse’. El 27 de febrer, el director oferirà una classe magistral a la Facultat de Comunicació i Relacions Internacionals Blanquerna-URL.

<strong>36 llargs i 32 curts en 4 seccions</strong>

La secció Docs inclou aquest any vuit títols, entre els quals la pel·lícula inaugural de la mostra, l’esmentada ‘La bellesa y el dolor’. També es projecta un altre documental nominat a l’Oscar, ‘All that breathes’, de Shaunak Sen, premiada a Cannes i a Sundance.

D’altra banda, la secció Tops inclou dos títols canadencs, ‘Falcon lake’, de la debutant Charlotte Le Bon, i ‘Riceboy Sleeps’, d’Anthony Shim. En aquest apartat també s’exhibirà ‘War Pony’, cinta de la neta d’Elvis Presley Riley Keough que retrata els joves indis d’una reserva de Nebraska i que es va endur la Càmera d’or a Cannes.

En la tercera secció, Next, deu títols descobriran nous valors del cinema independent nord-americà. S’hi podrà veure, entre d’altres, ‘The unknown country’, de Morrisa Maltz, o ‘Unidentified Objects’, de Juan Felipe Zuleta.

Finalment, la secció de curtmetratges Shorts presenta projeccions nominades als Oscar i als principals festivals del món. Entre els seus plats forts, ‘If I go will they miss me’, premiat com a millor curt de ficció a Sundance, i ‘Stranger than Rotterdam with Sara Driver’, Premi especial del jurat al mateix festival.

Una dècada després de la primera edició, queda palès que “l’indie és un cinema proper, imaginatiu, valent i arriscat, i una font d’idees i sentiments”, han explicat els directors de la iniciativa, Xavi Lezcano i Josep Maria Machado.