Divendres, 24 de març de 2023 - Edició 1702
La República

Els Bombers permeten que la trentena d’evacuats pel foc de Calafell puguin tornar a casa a passar la nit

ACN Calafell – Els Bombers han permès que la trentena de persones evacuades de la urbanització Mas Mel pel foc de Calafell tornessin a casa passades les onze de la […]

Agències 15/03/2023

ACN Calafell – Els Bombers han permès que la trentena de persones evacuades de la urbanització Mas Mel pel foc de Calafell tornessin a casa passades les onze de la nit. La resta de veïns estan confinats a les seves cases. Ho ha indicat Jordi Solà, cap de la intervenció del cos d’extinció d’incendis, que en una compareixença als mitjans ha explicat que el foc té un potencial de 100 hectàrees, però que l’evolució és “favorable”. Fins ara n’ha cremat 20, segons els Agents Rurals. A última hora de la nit hi treballaven 54 dotacions i es preveia actuar-hi tota la nit. Les previsions meteorològiques auguren un descens destacable del vent i de les temperatures a partir de les quatre de la matinada, fet que ha d’ajudar a estabilitzar el foc.

(S’actualitza la informació amb l’ordre de retorn a casa dels evacuats i s’afegeixen declaracions de veïns)

Ara com ara, el que preocupa són els focus secundaris que s’han produït amb el vent. Això i el fet que encara no s’hagi pogut arribar a algun dels punts de l’incendi per poder-lo perimetrar del tot és el que evita que els Bombers puguin parlar de foc estabilitzat.

El treball sobre el flanc esquerre de l’incendi serà la prioritat dels equips d’extinció durant aquesta nit, ja que si produís focus secundaris aquests podrien emprendre carreres empesos pel vent i afectar altres zones habitades.

Els residencials més propers a l’incendi, Mas Mel i Bellamar, ja no corren cap perill, tot i que el cap del foc hi ha impactat i alguns jardins i tanques perimetrals han resultats afectats per les flames.

La intensitat del vent ha impedit, igual que ho ha fet en els altres dos focs declarats avui, un a la Selva del Camp (Baix Camp) i l’altre al Perelló (Baix Ebre), que al foc a la muntanya de l’Escarnosa de Calafell hi poguessin actuar mitjans aeris.

De la seva banda, Marta Ortiz, coordinadora de l’incendi de Protecció Civil, ha explicat que la trentena d’evacuats han estat allotjats provisionalment al pavelló del municipi, el mateix indret on s’ha muntat el Centre de Comandament del foc, i que se’ls ha ofert avituallament. Protecció Civil ha activat la fase d’alerta del pla d’emergències Infocat.

Ortiz també ha explicat que l’incendi ha deixat sense llum una estona 1.300 abonats. En el moment de la compareixença, a les onze de la nit, ja només quedaven 2 usuaris afectats.

Finalment, l’alcalde del municipi, Ramon Ferré, ha agraït les tasques dels cossos d’emergències, i ha celebrat estar “en bones mans”. Preguntat per un veí sobre la presència de sotabosc a la zona de l’incendi, Ferré ha explicat que l’Ajuntament xoca amb la dificultat dels propietaris privats (ha demanat un canvi a les lleis per poder actuar amb més celeritat) i ha admès que les condicions climàtiques “atípiques per a l’època” han fet que el sotabosc sigui similar al que hi ha al juliol. El consistori acostuma a netejar aquestes zones els mesos d’abril i maig.

<strong>Quan veus el foc de tan a prop, no dubtes</strong>

Una de les veïnes evacuades de la urbanització Mas Mel, Laura Parra, ha indicat a l’ACN que sortia del gimnàs i que ha vist les flames, i que pel vent s’ha adona que tirava cap a casa seva. De seguida ha pujat a buscar algunes pertinences i ha avisat el seu marit, “però ja no l’han deixat pujar”. Parra no sabia si les flames havien afectat casa seva, però suposava que el jardí sí. Els Bombers han explicat que cap edificació ha resultat afectada.

Una altra veïna afectada, la Pilar, ha explicat que era a casa organitzant les activitats extraescolars dels fills, i que de sobte han vist el cel negre, amb molt fum, i han decidit quedar-se.

Entre tres quarts de set i les set de la tarda, un agent dels mossos “ha picat a la porta” i els ha explicat “que s’estava evacuant el carrer”. “Hem tardat un segon. Hem agafat el cotxe, la gosseta i hem marxat”, ha explicat també en declaracions a l’ACN.

“La meva filla s’ha posat una mica nerviosa, però bé, tot controlat. Hem marxat sense agafar res. Hem vist el foc molt de prop. I quan veus una cosa tan a prop, no dubtes”, ha afegit.