Dijous, 30 de març de 2023 - Edició 1708
La República

Els auditors europeus demanen a Brussel·les “una gestió més activa” per evitar les portes giratòries

ACN Brussel·les – El Tribunal de Comptes de la Unió Europea (UE) avisa que les mesures actuals per detectar, resoldre i identificar situacions de conflictes d’interès són “insuficients”. En un […]

Agències 13/03/2023

ACN Brussel·les – El Tribunal de Comptes de la Unió Europea (UE) avisa que les mesures actuals per detectar, resoldre i identificar situacions de conflictes d’interès són “insuficients”. En un informe publicat aquest dilluns, els auditors europeus demanen a la Comissió Europea “una gestió més activa” per evitar les portes giratòries perquè “per elles mateixes ja suposen un risc de conflicte d’interès”. En el document, el Tribunal de Comptes de la UE alerta que hi ha “buits” en la transparència i situacions de risc pel que fa als conflictes d’interès en la despesa agrícola i fons de cohesió a la UE. Davant les deficiències en la notificació, els auditors admeten que no tenen dades sobre quants diners s’han vist afectats per problemes de conflictes d’interès.

Segons els auditors europeus, els mètodes per prevenir els conflictes d’interès són “poc fiables” perquè es basen en autodeclaracions. A més, en els quatre països examinats (Alemanya, Hongria, Malta i Romania) aquest document no era obligatori en el cas dels membres del govern que prenien les decisions relatives als programes de la UE i a l’assignació dels fons europeus.

En l’informe, el Tribunal de Comptes de la UE apunta que les autoritats nacionals se centren principalment en la detecció de conflictes d’interès en la contractació pública, però no sempre estan “suficientment atents a certs senyals d’alerta”. A més, els auditors critiquen que no s’hagin establert mesures per protegir els qui denuncien incompliments en la legislació.

Pel que fa als casos de conflicte d’interès i la quantitat de diners afectada, els auditors europeus lamenten no tenir dades. “No hi ha informació pública disponible sobre el grau en què els conflictes d’interès afecten la gestió compartida de la despesa de la UE, així com tampoc hi ha indicadors que mesurin la freqüència i la magnitud del problema”, indiquen. “No es notifiquen totes les irregularitats, com, per exemple, quan l’import afectat és inferior a 10.000 euros o quan (els casos) són detectats o corregits per un estat membre abans que s’hagin demanat els diners a la Comissió”, expliquen.

La normativa comunitària exigeix que totes les persones que intervenen en una gestió de fons europeus, ja sigui a la UE o als estats membre, hagin d’evitar qualsevol tipus de conflicte d’interès que se’n pugui derivar, ja sigui per afinitat política o nacional, interès econòmic o qualsevol altre motiu directe o indirecte d’interès personal. Quan es detecta un cas, les autoritats pertinents han de garantir que la persona en qüestió conclou tota activitat relacionada amb l’afer en qüestió.