Dilluns, 27 de març de 2023 - Edició 1704
La República

El psiquiatre lleidatà jutjat per estafar un pacient ho nega i diu que la família li va demanar que se’n fes càrrec

ACN Lleida – El psiquiatre de Lleida acusat d’apropiar-se de diners i finques d’un home que va ser pacient seu durant 20 anys, ha negat els fets en el judici […]

Agències 09/03/2023

ACN Lleida – El psiquiatre de Lleida acusat d’apropiar-se de diners i finques d’un home que va ser pacient seu durant 20 anys, ha negat els fets en el judici d’aquest dijous a l’Audiència de Lleida. El facultatiu ha assegurat que va ser el germà de la víctima i l’advocat de la família qui li van demanar que es fes càrrec d’ell. La fiscalia l’acusa de posar al seu nom l’any 2003 una casa de la víctima valorada en 240.000 euros i de retirar l’any 2006 uns 18.000 euros del compte. El psiquiatre ha explicat que la casa era fruit d’un contracte vitalici i que els diners eren per pagar factures pendents del pacient amb la clínica. “Jo no em vaig quedar res”, ha dit. La fiscalia li demana 6 anys de presó pels delictes continuats d’estafa i apropiació indeguda.

El facultatiu, que només ha volgut respondre a les preguntes del seu advocat, ha declarat que va ser el germà del seu pacient i l’advocat de la família els que li van proposar signar un vitalici a través del qual l’acusat es feia càrrec del pacient, ingressat en una clínica propietat seva, a canvi de quedar-se amb una casa del pacient, valorada en 240.000 euros. Ha afegit que la tutela de la víctima la tenia el germà però que quan el germà va morir, l’any 2004, ell es va quedar la tutela.

L’acusat ha assegurat que ell no volia però que l’advocat de la família li va insistir perquè els pares i el germà del seu pacient -ja morts- no volien que el tutor fos el tiet. Sobre el tiet, l’acusat ha declarat que li va “sorprendre” que “una persona que no havia trucat per telèfon ni una sola vegada -a la víctima- durant tots els anys que havia estat ingressat, volgués ser-ne el tutor. Sonava a qüestions econòmiques”, ha declarat.

Al judici també ha declarat l’agent de la Guàrdia Civil de la policia judicial adscrit a l’Audiència Provincial, que va investigar la denúncia anònima que els va arribar i que apuntava a una possible estafa. Ha explicat que li va sorprendre trobar per exemple tres factures amb el mateix número, data, pacient i destinatari però amb diferents imports. Ha afegit que també es van trobar factures en què es cobrava al pacient molts conceptes extres, com classes particulars de tai-txi o assegurances de vida. En aquest sentit, un treballador de la clínica que es va fer càrrec de la comptabilitat des del 2001 i fins al 2005 ha declarat que “mai ha vist que es cobri l’assegurança de vida d’un pacient a través de la clínica psiquiàtrica”.

L’agent de la Guàrdia Civil també ha explicat que es van trobar factures en què hi figuraven honoraris per a l’acusat en concepte de despeses per la tutela en dies en què es va comprovar que l’acusat estava, per exemple, allotjat en un hotel a Mallorca.

A més dels 6 anys de presó per un delicte d’estafa continuada i estafa processal continuada i apropiació indeguda continuada, la fiscalia demana que l’acusat indemnitzi els familiars de les víctimes amb els diners i les propietats de què es va apropiar i que pagui una multa de 108.000 euros. La defensa en demana l’absolució.