Divendres, 24 de març de 2023 - Edició 1702
La República

El PSC proposa eliminar les pensions vitalícies dels expresidents del Parlament i limitar-ne les retribucions

ACN Barcelona – El PSC registra avui una proposició de llei per modificar la llei de l’estatut dels expresidents de la Generalitat, que també regula els expresidents del Parlament. Segons […]

Agències 13/03/2023

ACN Barcelona – El PSC registra avui una proposició de llei per modificar la llei de l’estatut dels expresidents de la Generalitat, que també regula els expresidents del Parlament. Segons ha publicat ‘La Vanguardia’ i ha confirmat l’ACN, vol eliminar les pensions vitalícies a la presidència de la cambra, reduir els imports i limitar-los a sis mesos. La llei actual del 1988, modificada el 2003, preveu que quan un president abandona el càrrec cobri el 80% del sou durant la meitat del temps que l’ha exercit o un mínim de 4 anys. Els socialistes proposen que sigui del 20% i durant 6 mesos. En el cas de la jubilació, a partir dels 65 anys ara cobren una pensió vitalícia del 60% si han exercit un mínim de 2 anys. El PSC vol que sigui un 10% durant sis mesos.

L’actual norma també preveu que si es moren els presidents o expresidentes del Parlament , el cònjuge vidu cobri una pensió vitalícia equivalent al 50%. I, en el cas de mort del cònjuge vidu, la llei diu que la pensió ha de beneficiar en la mateixa quantia els fills menors fins que arribin a la majoria d’edat. Sobre aquest aspecte, el PSC vol reduir aquesta retribució de pensió de viduïtat al 5% del sou durant 6 mesos.

La reforma afectaria 5 expresidents vius: Joan Rigol, Ernest Benach, Núria de Gispert, Carme Forcadell i Roger Torrent. En el cas de la presidenta del Parlament suspesa, Laura Borràs, just el 12 de març s’han complert dos anys de la seva presidència però està suspesa des del juliol passat. Així doncs, amb l’actual llei podria estar en qüestió si té dret a la pensió vitalícia ja que requereix un mínim de dos anys al càrrec.