Dilluns, 21 de juny de 2021 - Edició 1061
La República

El Parlament aprova una llei per facilitar la detecció de nadons robats i reparar les seves famílies

ACN Barcelona.-El ple del Parlament ha aprovat aquest divendres per pràctica unanimitat –el PPC s’ha abstingut o ha votat en contra d’alguns punts– una llei que pretén facilitar la detecció […]

Avatar
Agències 18/12/2020

ACN Barcelona.-El ple del Parlament ha aprovat aquest divendres per pràctica unanimitat –el PPC s’ha abstingut o ha votat en contra d’alguns punts– una llei que pretén facilitar la detecció i troballa de menors desapareguts forçosament i reparar les seves famílies. L’objecte de la norma són principalment els casos de nadons robats durant la dictadura franquista i fins a la dècada de 1990, quan es calcula que encara es produïen aquests fets en hospitals de tot l’Estat espanyol. La dinàmica habitual era prendre els bebès acabats de néixer per lliurar-los a una altra família sense el consentiment dels progenitors, a qui es mentia dient-los que la criatura havia mort.

La llei vol proporcionar instruments normatius i recursos per a la justícia i la reparació de les víctimes, donar garantires de no-repetició en els casos de desaparició forçada i facilitar el dret a la veritat. Per això estableix el dret de les víctimes a accedir a la documentació que els permeti esbrinar el seu cas, ja siguin arxius públics o privats, que hauran de facilitar la consulta de forma gratuïta però podran cobrar un import si se n’ha de fer còpia. Entre la informació que es podrà sol·licitar hi ha els llibres dels cementiris, els butlletins estadístics municipals amb què es conforma el padró d’habitants i els arxius mèdics o de “qualsevol altre professional” que pugi tenir dades sobre les víctimes i els seus familiars.En cas de necessitar una exhumació, se’n farà càrrec l’Institut de Medicina Legal i Ciències Forenses de Catalunya, a compte de la Generalitat. A més, es crea una base de dades d’afectats, a mode de registre, sota l’Oficina de la Víctima de la Desaparició Forçada de Menors a Catalunya, que serà pública per als afectats.Així mateix, es fundarà una base de dades d’ADN gratuïta amb mostres de restes òssies o material genètic de les diferents exhumacions dutes a terme per tal de facilitar que les víctimes interessades puguin fer una contraanàlisi privada, a càrrec propi i en un laboratori acreditat. Les víctimes que hagin interposat una denúncia per robatori de menors podran també sol·licitar que els seqüenciïn l’ADN per comparar-lo amb el de la base de dades.Pel que fa a la reparació de les víctimes, la llei els reconeix el dret a la restitució de la seva identitat veritable i els autoritza a fer tots els canvis necessaris en registres i documents, amb la col·laboració de les administracions. A més, podran dur a terme accions de reparació de danys i perjudicis contra els responsables i retrobar-se, si ambdues parts ho desitgen, família i persona robada amb professionals que ho facilitin.