ACN Barcelona – El fiscal de Medi Ambient de Barcelona demana presó per a tres directius de l’empresa Dictesa de Montornès del Vallès per l’impacte ecològic causat al riu Besòs arran de l’incendi d’una planta industrial l’any 2019. Així ho avança ‘El Periódico’ i ho ha pogut confirmar l’ACN. A més a més, l’acusació pública també reclama una multa de 2,2 milions d’euros a l’empresa per haver contaminat el riu arran del vessament de tones de dissolvents i demana que es prohibeixi a la companyia realitzar en el futur l’activitat de valoració de residus perillosos. Concretament, segons l’escrit d’acusació, se sol·liciten sis anys de presó, una multa de 16.200 euros i inhabilitació durant quatre anys per a la professió vinculada amb la gestió de residus.
La fiscalia qualifica de “desastre ecològic de la major magnitud” els fets pels milers de peixos que van morir al riu arran del vessament de productes tòxics. Segons detalla ‘El Periódico’, es van vessar a través de les clavegueres unes 99,1 tonelades de dissolvent que van anar a parar al sistema d’Aigües de Montornès, de les quals 21 van ser vessades sense depurar cap al riu Besòs.
El foc es va iniciar quan un treballador de la planta manipulava dissolvents o residus en un bidó que va començar a treure fum. El fiscal destaca que els treballadors no estaven prou formats i apunta que per això no van apartar el bidó i van sortir corrents. Així, el fiscal assenyala que els tres acusats sabien que la situació podia ocórrer quan van decidir “no adoptar cap mesura eficaç per evitar l’origen de l’incendi”.
L’incendi va tenir lloc l’11 de desembre del 2019 i va calcinar una nau de reciclatge de dissolvents i residus de Montornès del Vallès. L’aigua de l’extinció del foc va arribar al riu Besòs i va provocar la mort de nombrosos peixos, com ara carpes, bagres i anguiles, una espècie en perill d’extinció en aquesta zona. Ja en aquell moment, l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) va qualificar de “molt alt” l’impacte ecològic i la fiscalia de Medi Ambient va obrir una investigació.
Segons va informar el Departament de Territori i Sostenibilitat l’empresa afectada, Ditecsa, havia estat multada fins llavors dues vegades pel Govern, una de 10.000 euros per una qüestió ambiental i una de 48.000 euros per excés d’emmagatzematge.