Divendres, 24 de març de 2023 - Edició 1702
La República

El Congrés aprova definitivament la ‘llei trans’ que permet modificar el sexe al DNI sense informe mèdic

ACN Madrid – El Congrés dels Diputats ha aprovat definitivament aquest dijous la ‘llei trans’ que elimina els requisits actuals -dos anys d’hormonació i un informe mèdic- per canviar el […]

Agències 16/02/2023

ACN Madrid – El Congrés dels Diputats ha aprovat definitivament aquest dijous la ‘llei trans’ que elimina els requisits actuals -dos anys d’hormonació i un informe mèdic- per canviar el sexe al DNI. El text estableix que serà suficient amb presentar la petició al registre, que haurà de ratificar-se tres mesos després. Ho podran fer totes les persones que tinguin 16 anys o més. La norma ha tornat al Congrés després que el Senat incorporés modificacions mínimes que no alteraven el contingut de la llei. En l’últim debat parlamentari de la ‘llei trans’, el PP ha aprofitat la polèmica amb la llei del ‘només sí és sí’ per augurar que aquesta norma, impulsada pel Ministeri d’Igualtat, també tindrà efectes indesitjats.

La norma avalada per la majoria progressista del Congrés reconeix la lliure autodeterminació de gènere per als majors de 16 anys i també ho permet dels 14 als 16 quan els pares acompanyin el tràmit. En cas de disputa fixa que acabi decidint un jutge, mentre que dels 12 a 14 requerirà directament la intervenció de la justícia. Els menors de 12 anys de moment només podran canviar de nom amb facilitat i sense intervenció de testimonis.

Un altre element de la norma és la prohibició expressa de les teràpies de reconversió que tinguin com a finalitat modificar l’orientació sexual de les persones. De fet, la nova legislació suposa que es deixa de considerar la transsexualitat com una malaltia, i per això elimina dels tràmits qualsevol intervenció de metges o psicòlegs que actuïn com a testimonis.

<strong>Comparació amb el ‘només sí és sí'</strong>

La diputada del PP al Congrés María Jesús Moro ha comparat la llei trans amb la del ‘només sí és sí’ i ha opinat que serà un “‘remake'”. “A la gent no li serveix que el president Sánchez digui de nou d’aquí a tres mesos que tenim un problema” i calgui modificar-la, ha dit, i ha advertit que no es pot “experimentar amb les persones” i torni a haver-hi un “insuportable degoteig de víctimes”. “No a aquest nou ‘sí és sí'”, ha dit Moro.

La ministra d’Igualtat, Irene Montero, ha defensat la norma i ha criticat que el debat social que ha acompanyat la seva tramitació parlamentària hagi estat “carregat de mentides, transfòbia i lgtbifòbia”. Sense aquesta mena d’arguments, s’evidencia que la dreta “sempre està en contra dels drets humans i dels drets LGTBI”, ha afirmat Montero.

<strong>Mesos de disputa entre socis de coalició</strong>

El PSOE ha donat suport al text final malgrat la voluntat de posar límits a l’autodeterminació de gènere, un intent frustrat per l’oposició d’Unides Podem i dels aliats habituals de la coalició. Entre les modificacions que plantejaven els socialistes, la que més polèmica va generar amb Unides Podem és la que demanava autorització judicial perquè els menors de 16 anys facin el canvi de sexe. Els socialistes també reclamaven que per revertir la modificació del sexe al registre civil a partir dels sis mesos del canvi fos necessària autorització judicial.