Dilluns, 21 de juny de 2021 - Edició 1061
La República

El 43% de les famílies més pobres amb menors d’edat a càrrec ha perdut la feina, segons Save the Children

ACN Barcelona.-El 43% de les famílies més pobres amb menors d’edat a càrrec ha perdut la feina i el 72% ha vist caure el seu nivell d’ingressos. Així ho apunten […]

Avatar
Agències 21/12/2020

ACN Barcelona.-El 43% de les famílies més pobres amb menors d’edat a càrrec ha perdut la feina i el 72% ha vist caure el seu nivell d’ingressos. Així ho apunten els resultats d’una enquesta de Save the Children sobre l’impacte de la pandèmia en els infants més vulnerables a Catalunya. Segons l’enquesta, la caiguda d’ingressos ha portat les famílies a veure’s forçades a reduir despeses: El 44% de les llars vulnerables ha reduït les d’alimentació i un 35% ho ha fet amb la calefacció. A més, un 14% d’aquestes llars ha patit talls de subministraments bàsics. “Aquesta enquesta ens torna a mostrar que la infància és la que més pateix els impactes de la pandèmia”, ha indicat Emilie Rivas, responsable de polítiques d’infància de Save the Children a Catalunya.

Segons Rivas, són especialment preocupants els talls de subministraments bàsics i la quantitat de famílies que no poden fer front a les despeses d’alimentació. Unes festes diferentsL’enquesta també mostra que aquestes festes nadalenques seran molt diferents per a alguns. Set de cada deu famílies en situació de pobresa tindran dificultats per comprar regals per als seus fills i un 63% no podrà fer front a les despeses dels àpats de Nadal. Sis de cada deu tampoc podrà comprar roba d’abric per l’hivern. Salut emocional La consulta de l’organització també es fixa en l’impacte emocional de la pandèmia i la crisi social que l’acompanya. La principal emoció que mostren les famílies vulnerables amb fills a càrrec és preocupació: nou de cada deu així ho afirmen. Una situació que també els provoca estrès (84%) i tristesa (66%).L’enquesta, elaborada per la consultora GAD3, es basa en prop de 400 entrevistes telefòniques fetes al novembre. Petició d’una nova prestacióPer lluitar contra la pobresa infantil a Catalunya, Save the Children demana reutilitzar el pressupost del 2020 de la Renda Garantida de Ciutadania (RGC) per dissenyar una nova prestació que consistiria en un ingrés mensual destinat a aquelles famílies amb menors a càrrec que tinguin uns ingressos anuals per unitat de consum per sota el llindar de pobresa severa català (7.320 euros).L’import d’aquesta prestació seria de 200 euros mensuals per a les a les famílies amb un infant a càrrec, que s’incrementaria en 100 per cada nen o nena addicional.L’entitat també defensa crear un complement per motiu d’habitatge per a les famílies amb fills a càrrec beneficiàries de la RGC.Per últim, l’organització demana convertir els programes d’ajuts excepcionals en ingressos mensuals a través de targetes moneders durant tota la durada de la crisi.