Dimecres, 22 de març de 2023 - Edició 1700
La República

Dones Visuals denuncia el topall del 30% en els equips de lideratge femenins en el món del cinema

ACN Barcelona – Dones Visuals denuncia que els càrrecs de lideratge femenins en producció, guió i direcció, en els darrers quatre anys no ha superat la xifra del 30%. A […]

Agències 22/02/2023

ACN Barcelona – Dones Visuals denuncia que els càrrecs de lideratge femenins en producció, guió i direcció, en els darrers quatre anys no ha superat la xifra del 30%. A partir dels darrers Premis Gaudí, Dones Visuals ha fet una anàlisi de les dades existents, tant de les candidatures com de les pel·lícules finalment nominades. En aquest context, considera essencial incrementar aquesta xifra perquè “queda demostrat que els equips liderats per dones fomenten la presència d’altres professionals com a caps d’equip”. Així mateix, l’associació impulsa una cinquena convocatòria del pla d’acció per revertir “la situació de desigualtat”.

Dones Visuals ha celebrat que, malgrat les xifres presentades, els càrrecs històricament menys representats com són direcció de fotografia, música original, so, muntatge o efectes visuals tenen aquest any un 50% en les nominacions envers el només 33% de presència en les candidatures. Han destacat sobretot que en la categoria de millor direcció de fotografia hi ha un 75% de dones nominades, i en música original, amb un 50% de presència després de dos anys sense pràcticament representativitat en aquestes categories, ni en candidatures ni en nominacions.

Per altra banda, Dones Visuals impulsa per cinquè any consecutiu una nova convocatòria del pla d’acció, dissenyat amb “l’objectiu de revertir una situació de desigualtat històrica en el sector audiovisual i alhora proposa una mirada sobre el sector basada en les cures i la diversitat”. Aquest pla inclou quatre programes de formació i acompanyament: Acció Curts, Acció Viver, Acció Producció, i Acció de Cap.

La convocatòria obre el pròxim 27 de febrer amb els programes d’Acció Curts i Acció Producció. Acció Curts és un programa d’assessorament, formació i ‘pitching’ per a projectes de curtmetratge en desenvolupament. Les creadores de 12 projectes de curtmetratges tindran l’oportunitat, de presentar les seves propostes davant la indústria i obrir connexions i sinergies amb professionals i agents del sector.

En el cas d’Acció Producció, la finalitat del programa és acompanyar les productores emergents en la creació de les seves empreses i projectes. Aquest programa és un espai de per ampliar la capacitat de lideratge i emprenedoria de les productores, alhora que les seves capacitats creatives. Un dels punts diferencials d’aquest programa és que les participants creen i dissenyen una dinàmica de suport on compartir i generar nous coneixements i recursos, ha explicat l’associació.

A principis d’abril s’obre la convocatòria per Acció de Cap, un programa de formació destinat a caps tècniques. Aquestes formacions sorgeixen, d’una banda, de les propostes de grups de treball formats per tècniques en actiu, que han identificat les necessitats de formació especialitzada en cada una de les disciplines.

La darrera convocatòria arribarà al maig amb el laboratori de desenvolupament de llargmetratges de ficció i documental d’Acció Viver, amb la seva sisena edició. El programa acompanya i assessora a directores i guionistes durant tot un any, amb un programa vivencial, ja que compta amb dos retirs, que es desenvolupen en un entorn natural amb l’objectiu de fomentar la creativitat i crear comunitat entre les participants.

Dones Visuals es va constituir el 2017 i reuneix més de 640 dones professionals de tots els oficis del cinema amb l’objectiu de revertir la situació de desigualtat històrica existent al sector audiovisual.