Dissabte, 25 de març de 2023 - Edició 1703
La República

CUP i Comuns insten el Parlament i el Govern a integrar l’ACN a la CCMA abans d’acabar la legislatura

ACN Barcelona – Els grups parlamentaris de la CUP i d’En Comú Podem han registrat al Parlament una proposta de resolució que insta el Parlament i el Govern a integrar […]

Agències 10/03/2023

ACN Barcelona – Els grups parlamentaris de la CUP i d’En Comú Podem han registrat al Parlament una proposta de resolució que insta el Parlament i el Govern a integrar l’Agència Catalana de Notícies (ACN) en l’estructura de la CCMA abans d’acabar la legislatura. El text demana que s’equiparin els salaris i les condicions dels treballadors, avui un 46% inferiors als de la Corporació i un 20% per sota dels periodistes de la Generalitat en una categoria laboral equivalent. La resolució aposta perquè la integració respecti l’actual model de negoci de l’ACN, que en desgovernalitzi l’estructura i respecti la seva independència editorial. ERC i PSC es van comprometre a “estudiar” la integració en un dels punts del seu acord de pressupostos de la Generalitat.

La proposta de resolució, registrada dijous al Parlament i que haurà de ser votada a la propera comissió de control de l’activitat de la CCMA, demana d’una banda el “compromís” del Parlament amb executar els “tràmits legislatius necessaris” per poder dur a terme aquesta integració de l’agència púbica de notícies a l’estructura de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals, de la qual depenen TV3 i Catalunya Ràdio.

De l’altra, el text insta directament el Govern a fer també els tràmits necessaris per fer-la efectiva. En aquest segon punt, CUP i Comuns demanen que el procés d’integració respecti l’actual model de negoci (que combina el finançament públic i els clients de l’Agència) i que garanteixi “la seva independència alhora de decidir els continguts audiovisuals que s’elaboren i els criteris professionals”.

La resolució també aposta per d”esgovernalitzar l’estructura de l’ACN” i treballar perquè depengui directament del Parlament, així com que es compti amb la direcció de l’empresa i els representants dels treballadors en la presa de decisions relacionades amb la integració.

La resolució va en la línia del que reclama el Comitè d’Empresa de l’ACN des de fa temps, i arriba després que en el recent acord de pressupostos de la Generalitat assolit entre ERC i PSC s’inclogués un punt específic sobre la realització d’un estudi que “descrigui les modificacions i tràmits que s’haurien de realitzar” perquè l’Agència Catalana de Notícies s’integri a l’estructura de la CCMA, per tal de determinar-ne els costos i la viabilitat de l’operació.