Dissabte, 18 de setembre de 2021 - Edició 1150
La República

Cuixart crida a “omplir places i carrers” per la Diada: “No hi podem renunciar perquè és el que voldrien”

ACN Prats de Molló.-El president d’Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, ha fet una crida a “omplir places i carrers” per la Diada: “No hi podem renunciar perquè és el que voldrien”. […]

Avatar
Agències 10/09/2021

ACN Prats de Molló.-El president d’Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, ha fet una crida a “omplir places i carrers” per la Diada: “No hi podem renunciar perquè és el que voldrien”. Durant la seva intervenció a l’acte organitzat per la Casa de la Generalitat a Prats de Molló, a la Catalunya del Nord, Cuixart ha dit que tampoc s’ha de renunciar a “pressionar els polítics”. “És la nostra raó de ser, pressionar. I si molesta, que molesti”. Cuixart també ha afirmat que l’estat espanyol buscar “dividir” i que “si la repressió persisteix és perquè no hem renunciat a la lluita”. A l’acte, també hi ha participat l’exconseller Lluís Puig.

Mobilització als carrers i pressió als polítics. Aquests són els dos missatges que Cuixart ha llençat durant la seva intervenció a l’acte de la Diada, organitzat per la Casa de la Generalitat a la Catalunya del Nord. Enguany, la jornada s’ha celebrat a Prats de Molló i, tot i que inicialment s’havia de fer a la casa Macià recentment recuperada, la pluja ha obligat a traslladar-lo. El simbolisme de l’acte ha fet que el president d’Òmnium exalcés els “llaços” que uneixen “nord i sud” i ha fet una crida a la participació l’11-S. “No podem renunciar a ocupar la via pública, perquè és el que voldrien, que renunciéssim a la vida i a la via pública”, ha dit. Cuixart també ha instat a “pressionar” els polítics: “Els d’aquí, els d’allà i els de més enllà”. “És la nostra raó de ser. I si molesta, que molesti”, ha dit. El president d’Òmnium també ha afirmat que la “repressió persisteix” i que això passa perquè no s’ha renunciat a la “lluita”. “L’estat espanyol busca dividir-nos”, ha dit tot afegint que “no ho aconseguiran mai mentre tinguem present sempre que de la nostra diversitat neix la més gran de les nostres fortaleses”. En aquest sentit, ha afirmat que cal continuar “lluitant” pels drets civils i polítics, també des de la Catalunya Nord, i “pel dret a l’autodeterminació i el dret a viure en una República catalana on ningú sigui súbdit de ningú i la cultura esdevingui el centre de tot”. “No podem renunciar a tornar-ho a fer, perquè estic convençut que ho podem tornar a fer i fer-ho millor”, ha afegit. Una llengua “minoritzada” D’altra banda, Cuixart ha fet una defensa aferrissada de la llengua. “Amb 10 milions de parlants, no és una llengua minoritària sinó minoritzada”, ha dit. “La mala notícia per a ells és que aquesta voluntat de l’estat espanyol i el francès és inversament proporcional a la voluntat del conjunt dels països catalanes de seguir persistint”, ha insistit. A l’acte, també hi ha intervingut el director de la Casa de la Generalitat, Josep Puigbert, que ha demanat abandonar el pessimisme perquè, malgrat “la repressió i els fets polítics dels últims tres anys, s’ha aconseguit “molt”. “Un parlament sobirà va proclamar la independència i, tot i que no hem estat capaços de desplegar-la, està proclamada (…) També hem desemmascarat l’estat i li hem fet veure les vergonyes”, ha afirmat.