Divendres, 31 de març de 2023 - Edició 1709
La República

Biden respon Putin que “Ucraïna mai serà una victòria per a Rússia”: “No retirarem el suport i l’OTAN no es dividirà”

ACN Brussel·les – El president dels Estats Units, Joe Biden, ha avisat aquest dimarts el president rus, Vladímir Putin, que “Ucraïna mai serà una victòria per a Rússia”. “No retirarem […]

Agències 21/02/2023

ACN Brussel·les – El president dels Estats Units, Joe Biden, ha avisat aquest dimarts el president rus, Vladímir Putin, que “Ucraïna mai serà una victòria per a Rússia”. “No retirarem el suport a Ucraïna, l’OTAN no es dividirà i no ens cansarem”, ha dit Biden en un discurs des de Varsòvia pel primer aniversari de la invasió russa d’Ucraïna, país que va visitar aquest dilluns per reunir-se amb el president d’Ucraïna, Volodímir Zelenski. Biden ha remarcat que els Estats Units mantindran el suport a Ucraïna i defensaran la democràcia “passi el que passi” i ha reivindicat que la guerra d’Ucraïna ha enfortit les democràcies i ha debilitat les autocràcies. A més, el president dels Estats Units ha avançat que s’aprovaran més sancions contra Rússia aquesta setmana.

“Rússia fracassarà i Ucraïna prevaldrà”, ha dit Biden, tot remarcant que la “brutalitat” no té espai al “món lliure”. “El món no mirarà cap a un altre costat”, ha insistit, tot assegurant que és Rússia la que ha elegit no respectar el sistema internacional de seguretat. “Putin ha elegit la guerra. Cada dia que la guerra continua és una elecció seva”, ha dit.

El president dels Estats Units ha defensat mantenir el suport a Kiiv a tots els nivells perquè ha advertit que “si Ucraïna deixa de defensar-se serà la seva fi”. També ha avisat que la lluita per la llibertat no serà qüestió de “dies” i que “continuaran havent dies difícils” en la guerra.

A més, Biden ha subratllat que cal fer “pagar” a Rússia pels seus “abusos” i portar els responsables de la guerra davant la justícia per crims de guerra i contra la humanitat. També ha tingut unes paraules de solidaritat amb els refugiats i ha acusat el Kremlin de provocar una crisi alimentària.

Finalment, el president del Estats Units ha reivindicat el paper de l’OTAN en el conflicte i ha subratllat el compromís del país amb l’aliança. En aquest sentit, ha avançat que els Estats Units acolliran l’any que ve una cimera per celebrar el 75è aniversari de l’organització.

<strong>Retirada del pacte nuclear</strong>

En el seu discurs, Biden no ha mencionat la retirada de Rússia del pacte nuclear Nou Start, anunciada aquest dimarts per Putin en el discurs sobre l’estat de la nació. Sí s’hi ha referit el secretari d’estat dels Estats Units, Antony Blinken, que ha qualificat la decisió de “molt irresponsable”. Des d’Atenes, Blinken ha titllat la retirada russa de “desafortunada i irresponsable”.

“Estarem molt atents al que faci Rússia. Ens assegurarem que ens situem de manera adequada per a la seguretat del nostre país i la dels nostres aliats”, ha afirmat.