Dimecres, 22 de març de 2023 - Edició 1700
La República

Aragonès destaca l’admiració pel procés d’identificació de víctimes desaparegudes pel conflicte armat a Colòmbia

ACN Villavicencio (Colòmbia) – El president del Govern, Pere Aragonès, ha encetat aquest diumenge l’agenda del viatge a l’Amèrica Llatina, al costat de la consellera d’Exteriors, Meritxell Serret. La primera […]

Agències 12/03/2023

ACN Villavicencio (Colòmbia) – El president del Govern, Pere Aragonès, ha encetat aquest diumenge l’agenda del viatge a l’Amèrica Llatina, al costat de la consellera d’Exteriors, Meritxell Serret. La primera parada és a Colòmbia, on s’han reunit a Villavicencio amb la Unitat de Cerca de Persones Desaparegudes. En un acte en memòria de les víctimes, junt amb l’alcalde de la regió, Juan Felipe Harman, Aragonès ha intervingut per destacar l’admiració de Catalunya pel procés d’identificació de víctimes desaparegudes pel conflicte armat. De fet, el Govern vol redoblar el compromís tant amb aquest procés com amb la cooperació amb Colòmbia. El president ha subratllat que “la pau no es pot construir damunt de l’oblit, sinó de la memòria”.

Aragonès i Serret també s’han reunit amb el Col·lectiu Sociojurídic Orlando Fals Borda, ONG colombiana amb suport econòmic de l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament, que ha certificat 86.000 persones desaparegudes forçosament en el marc del conflicte armat.

L’Orlando Fals Borda ha fet un acte de memòria de les víctimes al cementiri de Villavicencio, amb la participació d’Aragonès i l’alcalde de la ciutat, Juan Felipe Harman.

<strong>Cooperació amb Colòmbia</strong>

Colòmbia seguirà sent “país prioritari” per la cooperació catalana els propers 4 anys, tal com defensa el Govern, que remarca que el procés de pau de Colòmbia ha estat “innovador i pioner” a nivell internacional, en aconseguir consolidar la pau i la justícia social.

Així, la Generalitat vol redoblar el compromís amb Colòmbia, que ha estat tradicionalment un país “prioritari” per a la cooperació catalana i el que més AOD del Govern ha rebut: més de 14 milions d’euros des del 2017 i fins a dia d’avui.

Per fer-ho, en el marc de la cooperació feminista que promou el nou Pla Director, que el Govern aprovarà al març, l’executiu ampliarà i reforçarà qualitativament dues línies de treball prioritàries al país.

D’una banda, la Unitat de Cerca Persones Desaparegudes defineix com un model d’èxit el pla pilot de cerca regional finançat per l’ACCD i considera necessari i estratègic replicar-lo a d’altres territoris. Precisament Aragonès i Serret s’han reunit aquest diumenge al migdia (hora catalana) amb la Unitat.

Per donar resposta a la petició, el Govern prepara una nova contribució de 295.000 euros a la UBPD que gestionarà el Programa de les Nacions Unides per al Desenvolupament (PNUD) per tal de desplegar el model al Pacífic, concretament a Tumaco, al departament de Nariño.

D’altra banda, persisteix la violència a Colòmbia, i l’amenaça i persecució a persones que defensen els Drets Humans. Per això el Govern també ampliarà el programa de Prevenció i protecció a defensors i defensores dels drets humans sumant-hi més actors del món local català com l’Ajuntament de Lleida.