Edició 1778

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 08 de juny del 2023
Edició 1778

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 08 de juny del 2023

Torelló retira la medalla d’or del municipi a Franco

|

- Publicitat -

Els fets es remunten al 21 d’abril del 1967, quan l’Ajuntament de Torelló, aleshores franquista, va acordar per unanimitat concedir la primera medalla d’or de la població al general Franco, “artífex de la victòria i defensa de la pau, en prova del reconeixement per haver estat la primera població de la província de Barcelona que va adoptar amb motiu de la terrible inundació de l’octubre del 1940”. Després de l’aigua del 1940, Franco “va adoptar” Torelló i vint-i-cinc anys més tard el consistori li va atorgar la medalla d’or.

Publicitat

La regidora Montse Ayats, d’ICV-CdG, ha explicat que les ajudes que va rebre Torelló després de l’aiguat no són excepcionals, perquè qualsevol població devastada s’hi podia acollir. Ha assegurat que no es poden entendre aquestes ajudes “com un mèrit, sinó com una obligació moral de qualsevol governant cap als ciutadans”.

A més a més, en l’exposició de motius s’assenyala que Franco va ser “el principal responsable de la repressió soferta pel nostre poble durant prop de quaranta anys” i que, d’altra banda, “la memòria i el respecte als valors que representen la democràcia, els drets humans i la lluita de moltes persones durant tots aquests anys són incompatibles amb qualsevol honor que pugui rebre l’home que va causar tant dolor i tanta indignitat”. Segons Ayats, “està bé que els ajuntaments recuperin la memòria històrica i rectifiquin errors d’èpoques passades”.

Tots els grups municipals han donat suport al text de la moció, presentada pel grup d’Iniciativa per Catalunya-Ciutadans dels Ges (ICV-CdG). Així mateix, el regidor d’Esquerra, Jordi Casals, ha proposat que es tanqui el procés de revocació de la medalla d’or amb un acte públic que serveixi per recordar el que va representar el franquisme.

Publicitat

Més notícies

Editorial

Opinió