Edició 2096

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 21 de abril del 2024
Edició 2096

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 21 de abril del 2024

Vergés preveu que els casos a Lleida continuïn “creixent” però no de forma exponencial com al març o a l’abril

|

- Publicitat -

La consellera de Salut, Alba Vergés, preveu que els contagis de covid-19 a la Regió sanitària de Lleida “creixin” els propers dies però no de forma exponencial com va passar durant el punt més àlgid de la pandèmia, al març i a l’abril. La consellera ha remarcat que ara hi ha una “capacitat diagnòstica” que aleshores no es tenia ja que molts casos, quan es detectaven, ja estaven ingressant directament. Això no obstant, ha alertat que els positius de coronavirus a Lleida demostren que la situació “no és cap broma” perquè hi ha hospitalitzacions, amb 4 persones noves a la UCI només aquesta setmana. Un nou focus en una empresa hortofructícola del Segrià eleva a 8 els brots a Ponent i a 130 els positius que s’hi han detectat.

La consellera Vergés ha remarcat que amb els casos que s’estan detectant ara a Lleida “es busca pel seu entorn” de manera que s’està fent una “cerca activa”. L’objectiu és controlar molt bé la situació i ha destacat que la població “n’ha de ser conscient” i que és possible que els “casos s’escapin” si no es mantenen les mesures com són la distància de seguretat, el rentat de mans i l’ús de mascaretes.

Publicitat

 

Vergés ha explicat que estan adoptant mesures d’impacte comunicatives per recordar a la gent que “això no s’ha acabat” tal com queda demostrat amb el creixement de casos a Lleida. “No és cap broma”, ha afegit, ja que les hospitalitzacions han tornat a incrementar, amb 21 casos a planta i 6 a la UCI, 4 dels quals només aquesta setmana. Per aquest motiu, ha insistit en demanar a la població de Lleida que baixi el “ritme de socialització” i es prenguin molt seriosament les mesures per frenar contagis.

 

Per aix`, ha demanat que no es facin sopars o dinars amb molta gent, i que s’intenti reduir el volum de trobades que es fan seguides. Pel que fa a les residències de persones de la tercera edat, Vergés ha assenyalat que estan estudiant mesures i ha recordat que les vistes estan limitades a les que són vermelles perquè tenen casos.

 

“No hem rebut cap indicació del ministeri”

 

La consellera ha descartat ara per ara nous confinaments a la Regió sanitària i ha assegurat que no han rebut cap indicació en aquest sentit per part del Ministeri de Sanitat. D’aquesta manera, ha afegit que hi ha col·laboració i que només els han fet arribar la seva preocupació per com s’està gestionant la situació a Lleida. Per això, se’ls ha explicat tota la planificació feta en empreses agroalimentàries, la gestió amb els temporers, els allotjaments i el context social. Vergés ha remarcat que la decisió d’un nou confinament la prendria Salut i es faria en l’àmbit del Procicat.

Et pot interessar  Catorze organitzacions i entitats lleidatanes signen un manifest per una cultura crítica i en català per Sant Jordi

 

Ja són 8 els brots a la Regió sanitària i 9 al conjunt de la demarcació

 

Un nou brot amb 4 casos en una empresa hortofructícola del Segirà eleva a 8 els brots a la Regió sanitària de Lleida a més a més del de la Val d’Aran arran d’una barbacoa. Segons la gerent de la Regió, Divina Farreny, hi ha 130 positius acumulats en el total de brots. Un dels que s’ha detectat aquesta setmana ha estat el de l’Alberg Jericó, que va començar amb 5 casos però després de les proves PCR que s’han anat fent, a usuaris, treballadors i voluntaris ja en suma 21. Ara s’està en procés de traslladar-los als dispositius especials de l’Hotel Rambla, la casa de colònies de la Manreana i l’Hotel Nastasi. En aquests punts hi ha 116 persones allotjades però el nombre varia cada dia en funció dels nous casos.

 

Pel que fa al brot en una empresa agroalimentària de la Segarra, Farreny ha assenyalat que les dades encara estan en estudi però ha avançat que en els darrers dies se’n han comptabilitzat una vintena. Farreny no ha precisat més detalls d’aquesta empresa ni del volum de casos que porta acumulat si bé ha assegurat que quan finalitzi l’estudi es donaran detalls més concrets.

 

L’hospital de campanya podria entrar en funcionament la setmana que ve

 

L’hospital de campanya que el SEM ha muntat al costat de l’Hospital Arnau de Vilanova podria entrar en funcionament a principis de la setmana que ve. El gerent de l’ICS a Lleida, Ramon Sentís, ha explicat que el dispositiu s’ha instal·lat per donar resposta a l’atenció d’un territori de 400.000 persones. Així mateix, ha justificat la seva necessitat perquè en el moment més àlgid de la pandèmia, al març i l’abril, el 80% de les urgències eren per covid-19 i ara hi ha moltes altres patologies. Amb l’hospital de campanya es vol evitar el contacte entre pacients que arribin a urgències i fer un crivatge en un “espai d’espera còmode i sense aglomeracions”.

 

Publicitat

Opinió

Minut a Minut