Dimarts, 4 d'agost de 2020 - Edició 740
La República

Rajoy, la mateixa estratègia per a batre tant la nova política com l’independentisme

Amb la ‘brillant’ roda de premsa de Rajoy aquest dimecres, es podia denigrar més la política espanyola? No semblava possible, però aquest dijous hem descobert que sí, que quedava un […]

El Dietari del Procés
El Dietari del Procés 19/08/2016

Amb la ‘brillant’ roda de premsa de Rajoy aquest dimecres, es podia denigrar més la política espanyola? No semblava possible, però aquest dijous hem descobert que sí, que quedava un marge majúscul de caiguda en aquest pou que ja es confirma que no té fons. Mariano Rajoy ha decidit sotmetre’s a la investidura espanyola a partir d’aquest 30 d’agost, cosa que fa córrer el rellotge de la democràcia fins el 25 de desembre, data en què se celebrarien els comicis si el líder popular no aconsegueix la majoria.

La baixesa de la maniobra de Rajoy és d’un nivell inèdit. L’estratègia es basa a collar per terra, mar i aire els socialistes perquè facilitin la investidura, perquè si no, forçarà 36 milions d’espanyols a anar a les urnes el dia més sagrat –en tots els sentits de la paraula- de l’any. El xantatge l’ha explicitat a Twitter d’aquesta manera el líder dels populars catalans, Xavier García Albiol. Per què amagar-se’n, si és una jugada mestra d’escacs? De política real no en té res, d’ideologia tampoc, d’estadista tampoc, de projecte de país tampoc… Però d’escacs, sí. Això sí, de torneig de barri, no de campionat olímpic.

La data, doncs, és una avantatge pel popular, ja que fins a un cert punt podrà fer pressió –tampoc serà determinant per a convèncer els socialistes-, però el ‘win’ no es queda aquí: si l’operació li surt malament, encara podrà concórrer a les urnes i sortir-ne amb més diputats. L’abstenció serà històrica, però els votants populars no fallaran ni el dia de Nadal. Win win. A més, molts dels qui vagin a votar decidiran tornar als partits tradicionals en vista que l’invent de la nova política haurà acabat amb un any de paràlisi i tres eleccions.

És clar, no hauran estat prou sagaços com per veure com el PP està intentant teledirigir tot un estat com si fossin un ramat de 47 milions d’ovelles. En el fons, Rajoy aplica la mateixa estratègia per a vèncer les noves formacions que per a imposar-se contra l’independentisme: guanyar per cansament i desgast del contrincant.

Article escrit  per Guifré Jordan
Pots consultar tot el Dietari des de l'inici al bloc Oriols
Segueix-nos i digues la teva també al Facebook del Dietari del Procés
Tota la informació sobre el llibre del Dietari del Procés, 'Zugzwang', la trobaràs 
aquí

Relacionats