Edició 2100

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 25 de abril del 2024
Edició 2100

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 25 de abril del 2024

Mentre uns esperen el referèndum, els altres negocien per carregar-se la immersió

|

- Publicitat -

I mentre uns discuteixen sobre la necessitat d’assistir a la manifestació de la Diada i malden per convèncer la ciutadania catalana que continuï esperant fins que La Moncloa permeti un referèndum d’autodeterminació, els qui realment toquen cuixa estan intentant arribar a un acord per dinamitar la immersió lingüística a Catalunya. Ciudadanos i Partit Popular porten uns dies fent el paperot de reunir-se per intentar arrencar el sí dels taronges en la investidura de Rajoy.

I en aquest context, Albert Rivera ha posat sobre la taula un ‘paquete catalán’, que inclou la instauració del model trilingüe a les escoles en detriment de la immersió lingüística i també forçar la Generalitat a complir les sentències judicials que dilueixen el sistema actual de preservació de la llengua catalana. Sí, el cinquè i sisè partits a Catalunya en les eleccions 26J volen dirigir el futur de les escoles del país. A banda, Ciudadanos proposa una millora del model de finançament, una cosa que li és familiar a tothom qui recordi el procés estatutari de la dècada passada, les negociacions per un millor finançament amb ZP el 2009 o els precs dels anys següents per fer complir les engrunes que no s’havia endut el TC de l’Estatut en matèria econòmica.

Publicitat

En qualsevol cas, la pregunta és: “Que no aprenen els nens catalans ja tres llengües a les aules?”. Oriol Junqueras s’ha mostrat irònicament sorprès en una entrevista aquest dijous al migdia, on exclamava: “Si ja el tenim, el model trilingüe!”. És clar, els alumnes ja aprenen català, castellà i… Anglès. Bé, el debat hauria de ser com evitar que milers i milers de nens perdin tres hores a la setmana durant fins a dotze anys (o el que és el mateix, 1.260 hores de les seves vides) fent classes d’anglès a l’escola i no sent capaços, molts, de mantenir ni una conversa bàsica al final de l’escolarització. Excepte si els pares han pagat anys i anys de classes extraescolars, és clar.

Per què no arreglem el problema de debò i deixem com està el que ja funciona? O és que algú dubta que els joves saben parlar català i castellà? Mirem quina de les dues llengües es parla de manera més habitual entre el jovent del país? 

Article escrit  per Guifré Jordan
Pots consultar tot el Dietari des de l'inici al bloc Oriols
Segueix-nos i digues la teva també al Facebook del Dietari del Procés
Tota la informació sobre el llibre del Dietari del Procés, 'Zugzwang', la trobaràs 
aquí

Publicitat

Opinió

Minut a Minut