Dimarts, 4 d'agost de 2020 - Edició 740
La República

El per què de tot plegat: el marc conceptual

Als comuns els molesta que ERC, i el món independentista en general, ja no se sotmeti al marc conceptual espanyol, i els independentistes no entenen com una força que teòricament […]

El Dietari del Procés
El Dietari del Procés 20/08/2016

Als comuns els molesta que ERC, i el món independentista en general, ja no se sotmeti al marc conceptual espanyol, i els independentistes no entenen com una força que teòricament comparteix republicanisme, estigui per defensar abans el sistema monàrquic espanyol que per construir una alternativa en forma de República Catalana. El marc conceptual espanyol contra el català. Aquest és el debat de fons que distancia les dues formacions, on també hi hem d’incloure una certa obediència per part dels liles amb la formació castellana Podemos.

Aquesta és la polèmica que hem anat veient per les xarxes socials, i a través de declaracions i contradeclaracions durant tot l’estiu entre comuns i independentistes, després del 26J, que ha frustrat del tot les opcions federalistes i de referèndum, com tothom preveia. L’olla ha bullit de tal manera que l’abisme s’ha fet gros. Per això avui la polèmica Marta Ribas, coordinadora general d’ICV, ha llençat més llenya al foc dient que ha observat una “agressivitat extrema” d’alguns sectors d’ERC contra els comuns. L’agressivitat hi ha estat per les dues bandes, no ens enganyem. La situació és complexa i es desllorigador costarà de trobar, però tard o d’hora s’hauran d’acabar entenent. Puigdemont deia aquesta setmana que alguns dels que critiquen l’aspiració independentista catalana, després maldaran per governar la futura república.

El món independentista demana compromís per Catalunya, i deixar de sotmetre’s al marc conceptual espanyol (alliberar-se en el fons), mitjançant el qual se suposa que els partits catalans col·laboraran a la governabilitat espanyola i, els d’esquerres, a que concretament mani el PSOE. Però a Catalunya ens hem afartat de regalar vots, presidències i xecs en blanc a canvi d’absolutament res i, a sobre, tenir un Estat que no només no ens va a favor, si no que ens va a la contra. És per això que, més enllà de la Diada institucional com a punt d’encontre del catalanisme polític, una majoria molt significativa de la població catalana es manifesta de forma massiva pels carrers catalans a les convocatòries populars que organitza l’ANC.

Article escrit  per Oriol Jordan
Pots consultar tot el Dietari des de l'inici al 
bloc Oriols
Segueix-nos i digues la teva també al Facebook del Dietari del Procés
Tota la informació sobre el llibre del Dietari del Procés, 'Zugzwang', la trobaràs 
aquí

Relacionats