Dimarts, 27 de setembre de 2022 - Edició 1524
La República

“Que la prudència no ens faci traïdors”

El dia del tercer aniversari de la mort d’en Jordi Carbonell cal més que mai recordar les seves famoses paraules, dites per la primera mobilització de la Diada Nacional després […]

Joan Puig 23/08/2019

El dia del tercer aniversari de la mort d’en Jordi Carbonell cal més que mai recordar les seves famoses paraules, dites per la primera mobilització de la Diada Nacional després de la dictadura, a Sant Boi de Llobregat el 1976. Unes paraules fermes que ens advertien, clarament, sobre qui teníem al davant: un estat que té el mínim de demòcrata i que, 40 anys després de la mort de Francisco Franco, encara deixa molt a desitjar.

Jordi Carbonell ens ho va advertir i la seva immortal frase hauria d’estar sempre al cap dels actuals líders independentistes. Si volem que Espanya negociï primer cal derrotar-la, com s’ha fet al llarg de la seva tradició històrica. Per això, per aquest motiu més que suficient, cal que partits polítics i entitats de la societat civil acordin ja una resposta unitària i de llarg recorregut a la sentència repressora del judici de l’1-O.

Prou de lamentacions, ja no tenim excusa. Tenim la sentència a tocar i, lamentablement, serà greu i injusta. Cal una resposta contundent, democràtica i -sobretot- que sigui l’inici de la nostra revolta, definitiva i allargada en el temps fins a la victòria. Si la sentència arriba i els dirigents han estat incapaços de consensuar una resposta, aleshores sí que “la prudència ens farà traïdors”.

I no valdran excuses perquè, malgrat estar controlats pel govern espanyol, podem fer moltes més coses. Sempre, fins i tot en les dictadures més violentes i repressores, ha existit una oposició i ho estem veient aquests dies a Hong-Kong. Allà sí que es troben davant una veritable amenaça, davant un exèrcit xinès repressor i disposat a tot.

Per sort, nosaltres ho tenim tot per guanyar. Ja ho teníem l’octubre del 2017, quan a la Moncloa estaven ‘acollonits’ veient que Catalunya marxava. No tenien cap capacitat de resposta, cap exèrcit preparat, i -per sorpresa seva- van veure com el botó nuclear de la independència va fer figa. Per sort, Espanya sempre ens dóna noves oportunitats i ara ho està fent, una darrera l’altre: amb un espoli més bèstia que mai i saquejant per terra, mar i aire (en tots els sentits) Catalunya, el País Valencià i les Illes amb tota la seva força. No sigui que la colònia es torni a revoltar.

President Jordi Carbonell, no permetrem que “la prudència ens faci traïdors”. Tindrem acord de les forces independentistes o caldran nous lideratges que tornin a recuperar l’esperit i l’orgull del primer d’octubre. La majoria independentista hi està disposada: guanyarem, tenim la raó de la democràcia.