Dilluns, 2 d'agost de 2021 - Edició 1103
La República

Plaça 1 d’octubre a Barcelona

Barcelona ha estat escenari de nombroses i multitudinàries mobilitzacions ciutadanes, en resposta a situacions diverses, però totes marcades per una gran participació i un comportament cívic que ha impressionat al […]

Neus Munté
Neus Munté 03/10/2018

Barcelona ha estat escenari de nombroses i multitudinàries mobilitzacions ciutadanes, en resposta a situacions diverses, però totes marcades per una gran participació i un comportament cívic que ha impressionat al món. I no em refereixo nomes a les concentracions de l’11 de setembre, que des de 2012 han estat massives i pacífiques. Parlo també de les mobilitzacions en favor dels drets de les dones o de l’acollida de persones refugiades, entre d’altres. Causes molt majoritàries. Causes justes.

I és que Barcelona és sempre punt de trobada en tant que capital del país. Avui mateix commemorem un any de les mobilitzacions del 3-O, de l’aturada general convocada per denunciar la vulneració de drets i les accions violentes portades a terme per les forces de seguretat de l’Estat contra la ciutadania que volia exercir el dret a vot en el referèndum de l’1-O.

L’aturada de país va ser exemplar a ulls del món. Una nova demostració de dignitat, multitudinària, intergeneracional, transversal. Entitats socials, sindicats, patronals, partits sobiranistes, ciutadania…, tots junts fent una crida ciutadana per reivindicar la nostra dignitat com a poble i denunciar la repressió de l’Estat.  Aquell 3 d’octubre vam ser un poble que responia a les porres i a la violència amb càntics i accions reivindicatives i pacífiques. Tot junts. Units.

Durant aquest any hem viscut nous episodis d’injustícia i violència per part de l’Estat: presos polítics, exiliats, repressió, amenaces… Però ens hem mantingut ferms, units. Aquesta ha esta la nostra força i allò que ens identifica, ens singularitza. Evidentment, això ens ha suposat un sobreesforç, un exercici de coordinació per a tots. Però hem continuat dempeus, sense cedir a provocacions. La determinació, la unitat i el civisme són les nostres eines més eficaces per defensar la democràcia, la llibertat i la república catalana davant els ulls del món. No ens confonguem d’enemic, no cedim un pas davant els qui ens volen debilitar. Junts i cívicament, aquest va ser l’esperit de l’1 i 3 d’octubre; així vam guanyar fa un any i només així seguirem avançant.

Barcelona ha de continuar acollint tots aquells actes i esdeveniments que reclamin drets, rememorin fets col·lectius i esdevinguin referents de futur. En honor als homes i dones que ara fa un any ho van donar tot per a que tots poguéssim votar en el referèndum de l’1 d’octubre, cal que Barcelona destini un espai de memòria, una Plaça 1 d’octubre, que ens representi a tots.

Neus Munté, candidata del PDeCAT a l’Alcaldia de Barcelona