Edició 1896

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 04 de octubre del 2023
Edició 1896

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 04 de octubre del 2023

Otegi vol canviar la independència per una hipotètica República Federal Espanyola

-Publicitat-

En un article publicat a “Público”, el diari propietat del magnat de la comunicació, en Jaume Roures, l’Arnaldo Otegi descriu el gir de l’esquerra abertzale d’EH Bildu, que ell dirigeix, en l’intent de buscar una alternativa republicana a la independència. I ho explica amb tota mena de detalls.

A l’article aquest, Otegi s’oblida de la independència i aborda el paper històric de l’independentisme català i basc d’esquerres per deduir-ne que ha estat contraproduent, ja que ha fet possible que el neofeixisme i el règim del 78 continuïn entorpint que s’avanci cap a un model federal. Així, intenta justificar el suport d’EH Bildu i ERC als pressupostos espanyols del govern del PSOE i Podemos perquè el que és important no és tant el poc que s’hi aconsegueixi sinó el fet d’aturar PP i Vox.

-Continua després de la publicitat -

O sigui que ja hi tornem a ser amb la història repetida: voler salvar Espanya d’una dreta neofeixista sacrificant la independència. Otegi considera que l’independentisme d’esquerres, tant català com basc, ha de sortir a l’ajut de les classes populars per, tal com diuen en Monedero i altres ideòlegs del 15M, fer possible la caiguda de la monarquia espanyola i caminar cap a una Espanya federal.

La clau de volta de l’article és al final, on hi diu: “Sin prisas pero sin pausas, con prudencia, serenidad, humildad, altura de miras y honestidad política e intelectual, hay que hacer los esfuerzos necesarios para tratar de acordar y construir una agenda política para un cambio histórico para naciones como la vasca y para el conjunto de pueblos y sectores populares del Estado. En esa tarea histórica está y estará el indepedentismo de izquierdas vasco.”

-Continua després de la publicitat -
Et pot interessar  La investidura de Feijóo, en català: ERC, Bildu, PNB, PSOE i Sumar registren la reforma per modificar el reglament del Congrés

Rellegim aquest paràgraf amb atenció i passem-lo per la traductora. “Sense presses” pot ser assimilable a “ampliar la base”; “sense pauses” ens porta a la “taula de diàleg”, “amb prudència” sona a “desmobilitzar”, “serenitat i humilitat” a “fem bondat”, “altura de mires i honestedat política i intel·lectual” porta implícit que “perdonem la repressió al govern del PSOE i Podemos”… i totes aquestes renúncies són per acabar pactant una hipotètica república federal espanyola que no es veu per enlloc, que els del PSOE i Podemos ni volen que es vegi, i oblidant que qualsevol intent del passat en aquest sentit ha estat menystingut per les esquerres espanyoles. Sona a un munt d’excuses per no reconèixer que amb la monarquia corrupta ja els està bé i que hi conviuen còmodament.

En aquest article, l’Arnaldo Otegi fa una radical renúncia a la independència amb l’excusa de salvar una Espanya que com sempre, i ja va passar durant la República espanyola, no vol ser salvada: «Antes una España roja que una España rota», com va dir aquell polític espanyol de dretes, però aplicable a qualsevol polític espanyol d’esquerres, tant d’aleshores com d’avui mateix. No crec que el moviment independentista basc i el català pugui assumir tranquil·lament aquest deriva que plasma Otegi en aquest article a un diari espanyol.

- Publicitat -

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Més opinió