Dimarts, 28 de març de 2023 - Edició 1706
La República

“No hi ha camí per la pau, la pau és el camí” (Mahatma Gandhi)

El passat 29 de gener va fer 75 anys de la mort de Gandhi i el seu missatge és totalment vigent.

Cartes dels lectors 17/02/2023

Fa un any que estem presenciant impassiblement la guerra d’Ucraïna, a tan sols tres hores d’avió de casa nostra, i sembla que hi ha una estranya voluntat de deixar-ho caure en l’oblit. La prova és que gairebé ni se’n parla, ni ens condiciona, ni ens afecta. Solament uns pocs grups de persones organitzades en la plataforma “aturem les guerres” es van fent presents de forma periòdica a diferents municipis de Catalunya. La Guerra Civil Espanyola del 1936-39 sembla que ens queda molt lluny i tal volta volem oblidar que després d’un conflicte armat sols queda odi, misèria i destrucció.

Els catalans històricament sempre hem sigut un poble que hem intentat arribar a acords, en tenim multitud de proves, l’esperit comerciant del Mediterrani o tota la tasca feta pel Consolat de Mar des de l’edat mitjana fins a l’actualitat.

Potser el nostre ADN conciliador, o també per altres motius, davant de la deriva judico-repressiva a què ens té sotmès l’estat Espanyol, els catalans continuem aixecant la bandera de la democràcia i del diàleg.

Ser partidaris de l’acord i del diàleg mai ha de ser sinònim de deixar-se prendre el pèl, i la cartera, o d’anar posant l’altra galta amb el lliri a la mà. Hem de tornar a mostrar la determinació de tirar endavant el projecte que defensem i cal que ho fem amb paraules i amb fets, d’altra manera l’únic que aconseguirem és que se’ns riguin de nosaltres i amb raó.

Ser partidari de dialogar i debatre en cap cas ha de voler dir renunciar als nostres objectius, simplement és posar damunt de la taula tots els arguments sòlids que ens siguin possibles per defensa’ls com a vàlids. Però, ens hem deixat un element clau perquè aquest diàleg pugui treure fruits, cal que totes les parts hi tinguin algun interès a mantenir-lo.

En altres paraules, cal traçar i portar a terme l’estratègia i les accions que siguin necessàries en tots els àmbits possibles perquè a l’altra part l’interessi dialogar, i això sols s’aconsegueix amb embats clars, democràtics i unilaterals.

Jordi Alsina i Aubach

Activista i Independentista de Ponent.