Divendres, 30 de juliol de 2021 - Edició 1100
La República

On són els homes? I on és, Lluís Salvadó?

El mateix dia que Torrent titlla de “fotografia de la vergonya” la falta de dones en la Mesa del Parlament -sis homes i una dona– i inaugura el pla d’igualtat, […]

Marina Almansa
Marina Almansa 17/09/2018

El mateix dia que Torrent titlla de “fotografia de la vergonya” la falta de dones en la Mesa del Parlament -sis homes i una dona– i inaugura el pla d’igualtat, ERC anuncia canvis en la direcció del partit. Marta Vilalta, Marta Vilaret, Georgina Oliva, Sus Martí i Natàlia Garriga entren a l’Executiva Nacional. Tot i això, i tal com ensumaven les sospites, en la fotografia del nou executiu hi seguirà apareixent Lluís Salvadó -el de “les mamelles grans”- com a secretari general adjunt, perdent així l’oportunitat de tancar l’expedient obert i apartar-lo de la primera línia política. I el silenci de l’Assemblea Nacional de Dones és eixordador.

La incongruència d’ERC hauria de ser tan sonada com la conversa masclista i racista filtrada de l’encara diputat republicà. “A la consellera que tingui les mamelles més grans li dones el càrrec” –referint-se a la dona que havia d’ocupar el càrrec de la Conselleria d’Educació– va ser una de les frases estrella que Salvadó va dir a Josep Caparrós, alcalde de Sant Carles de la Ràpita en aquell intercanvi de paraules telefònic, on també es referia a Marcela Topor, la parella del President Puigdemont, i a les brasileres com a “resultones”.

Les jornades del pla d’igualtat efectiu entre dones i homes en llocs de responsabilitat al Parlament de Catalunya és una bona oportunitat per incidir en la igualtat necessària en els alts càrrecs de les institucions catalanes i aconseguir que el 42,2 % de les dones que ocupen els escons actualment es transformi en el percentatge representatiu tenint en compte que el 51 % del país són dones. El pla, però, l’ha d’acompanyar l’interès –també efectiu– dels diputats i diputades de la cambra catalana i, de moment, no ha estat així. Jenn Díaz, diputada d’ERC, publicava una fotografia a Twitter per exemplificar que la majoria d’assistents a l’acte d’inauguració eren dones. Només hi ha assistit un 3,85 % dels homes diputats. On són ells, en aquest cas? I on és, Lluís Salvadó?