Dilluns, 28 de novembre de 2022 - Edició 1586
La República

“Consell per la República”? I perquè no “Govern de la República Catalana a l’exili”?

Jo vull un document que m’atorgui carta de ciutadà de la República Catalana, ho vam decidir i guanyar democràticament l’1-0 de 2017, i som molts que n’ estem farts de disputes banals entre independentistes.

Joan Puig 04/03/2020
Milers de persones omplen el Parc de les Exposicions de Perpinyà en l'acte del Consell per la República, el 29 de febrer del 2019 (horitzontal).

No vam validar l’1-O? Doncs validem-lo! Donem validesa a la victòria de la gent i fem les coses com les faria un govern independentista a l’exili.

 

Molta gent està contraposant l’èxit de la convocatòria de l’acte de Perpinyà, uns 200.000 assistents, amb els inscrits al Consell per la República, que encara no arriben als 90.000. I la comparativa resulta pertinent des del punt de vista de clarificar idees i propostes per convertir l’actual ens, el Consell, en una eina clau per guanyar i aconseguir la independència.

 

Ho vam comprovar l’octubre de 2017: tenim davant nostre un estat que en termes d’autodeterminació dels pobles té una historial de repressió. Espanya, com a “Estat invasor” que ha sigut sempre, mai no negociarà cap dret amb catalans, bascos o gallecs com mai no va fer ni amb Cuba, Argentina o el Perú, per posar algun dels molts exemples possibles.

I si ens deixéssim de noms i anem per feina? I si convertíssim el president Puigdemont i els membres del Consell per la República en president i Govern de la República Catalana a l’exili? I si ho fem aprofitant els mesos vinents abans no que quedi demostrat que la Taula de negociació no va enlloc perquè l’Estat no vol dialogar, sinó imposar?

Per què no constituïm el Govern de la República a l’exili com a lobby potent amb seu a Brussel·les i amb delegacions on calgui? Tenim Marta Rovira i Anna Gabriel a Suïssa, a tall d’exemple, i ho podem fer ampliable a molts més països influents.

I si fem que aquest govern a l’exili el primer que faci sigui atorgar un document d’identitat com a membre de la República Catalana aquí ho desitgi? Aleshores sí que veurem com el nombre d’inscrits augmenta! No ens cal un ens virtual, ens cal un ens real, un govern de la República Catalana a l’exili que prepari el camí per enfortir-nos i juntament amb el govern a l’interior, de manera coordinada, ens preparem per a l’embat democràtic amb Espanya.

I aquest cop que sigui realment per guanyar. I, perquè així sigui, ens cal unitat estratègica i deixar d’insultar-nos entre independentistes.

Jo vull un document que m’atorgui carta de ciutadà de la República Catalana, ho vam decidir i guanyar democràticament l’1-0 de 2017, i som molts que n’ estem farts de disputes banals entre independentistes.

O actuem junts o serem un cop més derrotats. A l’octubre no va guanyar Espanya, vam perdre nosaltres per manca d’unitat estratègica.