Dimarts, 7 de febrer de 2023 - Edició 1657
La República

[VÍDEO] Manifestants assalten el Congrés de Guatemala i li calen foc

Almenys 33 detinguts en les manifestacions contra el pressupost del 2021, que finalment serà revisat

Agències 22/11/2020

Milers de manifestants han sortit aquest dissabte als carrers de la ciutat de Guatemala per expressar el seu rebuig al president, Alejandro Giammattei, i han pres la seu del Congrés per després calar foc a l’edifici.

Després d’aquest episodi, les manifestacions han continuat a diversos punts del país i la Policia de Guatemala ja ha confirmat almenys 33 detencions en un comunicat que ha publicat a Twitter.

Es desconeix el nombre de ferits que hi ha hagut a les protestes, tot i que el mitjà local ‘Prensa Libre’ ha assegurat que hi ha almenys dos ferits amb lesions oculars.

Els manifestants exigeixen al president que veti el polèmic pressupost general per al 2021, que van aprovar els diputats el passat 18 de novembre.

Un grup que formava part dels congregats va trencar els finestrals del palau legislatiu i va iniciar un incendi sense que la Policia Nacional Civil (PNC) intervingués. Un altre grup de manifestants s’ha concentrat a la plaça de la Constitució, davant del Congrés i del palau Nacional.

La manifestació estava programada per a les 14.00 hores, però després de tres hores els manifestants continuaven concentrats. A mesura que començava a caure la nit, la Policia va llançar bombes lacrimogenes per dispersar-los.

Tot i que ho van aconseguir en un primer moment, la plaça va es tornar a omplir de persones que protestaven poc després.

La protesta culmina dos dies de crida a les xarxes socials per acudir dissabte a totes les places del país centre-americà i expressar el seu rebuig al Govern de Giammattei.

Aquestes protestes es produeixen després que el vicepresident de Guatemala, Guillermo Castillo, proposés aquest divendres al president del país que tots dos renunciïn als seus càrrecs “pel bé del país” perquè “les coses no estan bé” al Govern.

A més de la renúncia de tots dos, Castillo ha demanat a Giammattei vetar els pressupostos del 2021 perquè tenen “anomalies”, motiu pel qual s’haurien de retornar al Congrés i modificar-los, ha explicat, i ha apel·lat a “l’eficiència, transparència i austeritat per no tenir més endeutament” per a aquesta modificació.

EL PRESIDENT MODIFICARÀ EL PROJECTE

Giammattei va defensar els pressupostos aquest divendres i va assegurar que no els vetaria, malgrat el fort rebuig de nombrosos sectors socials, perquè continuar amb el pressupost del 2020 comportaria més dèficit que el que s’ha proposat per al 2021.

El president, no obstant això, ha matisat la seva posició i ha assegurat que es reunirà amb sectors i “grups de la societat” per analitzar “modificacions” per als pressupostos.

Giammattei ha assenyalat a més al seu Twitter que no es pot permetre “que es vandalitzi la propietat pública i privada” a les protestes i que han de ser “conforme a la llei”.