Diumenge, 2 d'abril de 2023 - Edició 1711
La República

[Vídeo] Geis critica obertament el pacte amb el PSC a la DIBA: “Es va fer de la pitjor de les maneres possibles”

“Un estat que espia advocats en un procés de defensa? De quin estat estem parlant?”, qüestiona la consellera de Recerca i Universitats

Redacció 22/04/2022
Gemma Geis a RTVE.

La consellera de Recerca i Universitats, Gemma Geis, ha reconegut que el pacte amb el PSC a la Diputació de Barcelona “no és el millor dels escenaris possibles”. Ho ha dit a La 2 en relació amb l’escenari actual pel ‘Catalangate’, on també ha considerat que aquest pacte es va fer “de la pitjor manera possible” i amb manca de transparència. Unes declaracions que arriben després que la presidenta del Parlament, Laura Borràs, advertís sobre la possibilitat de trencar el pacte, en l’estratègia de trencar les relacions amb els socialistes.

Així mateix, ha insistit que la seva relació política amb l’executiu espanyol està trencada i que només es mantindran contactes tècnics fins que no hi hagi una “assumpció de responsabilitats” per la macrocausa d’espionatge a l’independentisme. “Un estat que espia advocats en un procés de defensa? De quin estat estem parlant?”, ha exclamat.

Geis ha considerat que la ingenuïtat en política “es paga cara” i ha explicat que ella prenia mesures de protecció per evitar situacions com l’espionatge. I és que ha afegit que no li sorprèn tot el que ara s’ha conegut i que suposa, segons ella, el trencament de les regles bàsiques de la democràcia. Per això, ha reclamat que s’assumeixin responsabilitats i es posin en marxa comissions d’investigació. “No n’hi ha prou amb declaracions”, ha dit.


Sobre la resposta que han de donar els partits catalans, ha destacat la importància de la unitat i ha expressat el seu suport a Aragonès en la demanda de responsabilitats per evitar que la defensa dels drets i llibertats reculi. En aquest sentit, ha criticat el “silenci” per part del Gobierno.

Per a Geis, la taula de diàleg està “congelada” i ha insistit en la necessitat de “teixir una estratègia conjunta” entre Junts, ERC, la CUP i les entitats independentistes. “Hem de tornar a posar-nos d’acord amb la CUP per avançar”, ha manifestat, al mateix temps que ha fet una crida a la generositat i a construir ponts.

Pel que fa al futur de Junts, ha valorat que el que ha de fer el partit és “guanyar eleccions” i per aconseguir-ho creu que ha de ser sòlid i enfortir la fiabilitat. En aquest sentit, ha dit que les discussions han de ser internes i tenir esperit de suma de les visions diferenciades. “Hem de ser més fiables i explicar molt més quina és la nostra estratègia”, ha dit.