Edició 2099

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 24 de abril del 2024
Edició 2099

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 24 de abril del 2024

Sánchez vol desfer-se de 12 migrants enviant-los a Líbia tot i les advertències de Brussel·les: “no és un port segur”

El país està immers en una guerra civil

|

- Publicitat -

Brussel·les ha afirmat aquest dijous que segueix el cas del vaixell espanyol a la deriva “Nuestra Madre Loreto” -que dissabte passat va rescatar 12 persones al Mediterrani-, però ha indicat que no pot intervenir perquè no té competències. Amb tot, davant la possibilitat que Espanya retorni els immigrants a Líbia, la portaveu de la Comissió Europea Natasha Bertaud ha recordat que Líbia no és un “port segur”, a diferència del que ha defensat el govern de Pedro Sánchez, al·legant la proximitat física del país del lloc en què el pesquer va rescatar les 12 persones. L’executiu espanyol encara no ha pres cap decisió aquest dijous, però manté el contacte amb les autoritats tant de Líbia com de Malta i Itàlia.

La Comissió Europea ha confirmat, doncs, que ha vist les informacions sobre l’embarcació i “ha tingut diversos contactes” amb els implicats tot i “no estar directament involucrada en la coordinació” (és responsabilitat dels Estats) i -posteriorment- ha reconegut que l’executiu europeu “no creu que a Líbia, país immers en una guerra civil, es compleixin les condicions” per ser un “port segur” on desembarcar persones rescatades al mar.

Publicitat

Tot i expressar la seva valoració sobre l’estat de Líbia, la CE ha recordat que la decisió de quin és el port segur on pot desembarcar un vaixell amb persones rescatades al mar s’adopta “cas per cas” pel centre de coordinació marítim de salvament i rescat implicat d’acord amb el dret internacional marítim. “No ens correspon a nosaltres determinar això”, ha aclarit Bertaud davant la insistència dels periodistes.

Madrid manté el contacte amb Líbia

El govern espanyol segueix a l’espera de tenir “més informació” sobre la situació del pesquer. Per ara, asseguren fonts de vicepresidència, es manté el contacte amb les autoritats tant de Líbia com de Malta i Itàlia. A través de l’ambaixada espanyola a Líbia, Madrid va contactar amb les autoritats del país des d’un inici per enviar una patrullera de salvament que retornés els immigrants, ja que en el moment del rescat per part del pesquer espanyol el port més proper era a Líbia. “Per tant, es considera port segur, segons la normativa de salvament internacional”, justificava dimecres el govern espanyol en un comunicat.

Et pot interessar  Brussel·les està "buscant solucions" sobre la mediació per al CGPJ arran de l'avenç de Reynders en la candidatura al CoE

El mateix text recull que el govern de Sánchez està fent gestions davant dels governs d’Itàlia i Malta, les costes europees dels quals estan més pròximes a on es troba el vaixell, amb la finalitat d'”afavorir una solució alternativa, ràpida i satisfactòria”.

El govern espanyol també va informar dimecres que el patró del pesquer va decidir allunyar-se de la zona a causa de l’empitjorament de l’estat del mar, en direcció a l’illa de Lampedusa. “Per aquest motiu, les patrulleres líbies van desistir d’aproximar-se atès que ja no es trobava en la seva zona de competència”, relata la nota de premsa. Segons la mateixa informació, el govern espanyol es manté informat de la situació a través del Salvament Marítim Espanyol i ha transmès al patró de l’embarcació que adopti la decisió més “adequada” en funció de la seguretat del vaixell, la tripulació i els immigrants recollits”.

Denúncia d’eurodiputats

Un grup d’eurodiputats de l’Esquerra Unitària Europea (GUE/NGL) i dels Verds, entre ells Ernest Urtasun d’ICV, Miguel Urbán de Podemos i Marina Albiol d’Izquierda Unida, van exigir el dimecres als governs europeus que “respectin” el dret internacional i “donin un port segur” al vaixell pesquer a la deriva, ja que les persones a bord “podrien necessitar protecció internacional”. Davant la possibilitat d’una “devolució a Líbia”, els membres de l’Eurocambra recorden que tant ACNUR com la Comissió Europea asseguren que “Líbia no és un país segur”.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut