Dilluns, 27 de març de 2023 - Edició 1705
La República

Sánchez celebra l’acord de “respecte mutu” amb Marroc per evitar “tot el que ofèn l’altra part”

El president espanyol diu que la Reunió d’Alt Nivell amb Marroc consolida “la nova etapa de relacions” entre els països

Redacció 02/02/2023
Sánchez saluda el primer ministre marroquí, Aziz Akhannouc, a Rabat. DAVID ZORRAKINO / EP

El president del govern, Pedro Sánchez, ha afirmat aquest dijous que la Reunió d’Alt Nivell entre Espanya i Marroc que se celebra a Rabat “consolida la nova etapa que s’ha obert de relacions entre Marroc i Espanya” amb “sentit de responsabilitat” i “en benefici dels nostres pobles”.

Segons Sánchez, els dos països han refermat la vigència i integritat de tots els acords entre els dos països, i han assumit “un compromís de respecte mutu” pel que “en el nostre discurs i en la nostra pràctica política evitarem tot el que sabem que ofèn l’altra part, especialment en el que afecta les nostres respectives esferes de sobirania”.

Sánchez ha fet aquestes manifestacions a l’obertura de la RAN que ha de permetre que els dos països signin una vintena d’acords en matèries com la immigració o la seguretat.

El president espanyol ha destacat la “convicció profunda” del seu govern de “l’enorme potencial” que tenen les relacions entre els dos països. Els acords, ha dit, serviran per desplegar “una associació econòmica avançada” amb “nous projectes d’inversió” espanyola al Marroc.

“Aquesta RAN té un caràcter excepcional, no només perquè és la primera en 8 anys, sinó perquè ha reforçat la tasca amb una declaració de principis on ens hem compromès a la transparència i la comunicació permanent”, ha dit.

Pel que fa a la situació de Sàhara i les fronteres de Ceuta i Melilla, Sánchez ha destacat que els dos països s’han compromès a “recórrer sempre al diàleg, i no als fets consumats”, i han refermat “la vigència i integritat de tots els acords que estableixen les nostres fronteres i la cooperació avançada”.

Sánchez també ha destacat la feina del regne del Marroc en seguretat i immigració, i ha celebrat l’acord perquè les duanes de Ceuta i Melilla es “normalitzin” de manera “ponderada i ordenada” en els pròxims mesos.