Dissabte, 15 d'agost de 2020 - Edició 751
La República

Rull denuncia que un jutge del Suprem “condiciona” a testimonis i advocats de la defensa

Josep Rull s’enfronta actualment al judici farsa que s’està duent a terme al Tribunal Suprem en relació als fets d’octubre de 2017 pels quals la Fiscalia li demana 16 anys […]

Marina Bou Cabero
Marina Bou Cabero 30/04/2019
Pla general del tribunal del judici de l'1-O al Suprem, amb el jutge Luciano Varela a l'extrem esquerre

Josep Rull s’enfronta actualment al judici farsa que s’està duent a terme al Tribunal Suprem en relació als fets d’octubre de 2017 pels quals la Fiscalia li demana 16 anys de presó i l’Advocacia de l’Estat 11 anys. Davant aquesta situació, ha decidit denunciar (via Twitter) una de les “coses més impactants” que ha viscut durant quasi les quaranta sessions que ja s’han celebrat: els “escarafalls” del magistrat Luciano Varela per a “condicionar a testimonis i advocats de la defensa” de manera “reiterada”.

La Comissió Permanent del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) va acordar a principis d’abril mantenir Varela al tribunal de l’1-O, a petició de Manuel Marchena, tot i que s’havia de jubilar el 9 de maig d’enguany. Una decisió, si més no, qüestionable donat el fet que el mateix Tribunal Suprem va admetre la sol·licitut del jutge que està denunciant la corrupció judicial a Espanya, Fernando Presencia, per tal que Varela fos jubilat per “incapacitat permanent” i on s’afirma que “podria estar mostrant símptomes de demència senil des de fa anys”. En aquest sentit, Presencia posava com a exemple les reaccions del magistrat Varela durant la declaració com a testimoni de Gabriel Rufián durant el judici del procés. Segons el magistrat, a més, Varela podria portar temps pensant a retirar-se per “cansament intel·lectual”. Tal com explicava l’advocat penalista i membre de l’Associació Atenes de Juristes pels Drets Civils, Lluís Mestres, al programa Tot es mou de TV3, el suposat estat de Valera es tracta d’un rumor bastant estès dins l’àmbit judicial. “Si es donés el cas, el judici s’hauria d’anul·lar”, va assegurar.

Relacionats