Diumenge, 19 de setembre de 2021 - Edició 1151
La República

Retoc inesperat a la placa del carrer que homenatjava un general franquista

Les plaques del carrer General Millán-Astray han aparegut guixades i amb altres modificacions que n’impedeixen la identificació presumptament com a acte de protesta al canvi de nom efectuat per Martínez-Almeida

Redacció
Redacció 31/08/2021
Imatge publicada pel compte "Rebeldía" que mostra un jove a dalt d'una escala, presumptament, després d'enganxar una etiqueta que tapa el nom de la via

Distintes plaques d’identificació del carrer General Millán-Astray a Madrid ha estat objecte de guixades i altres modificacions populars poc després de ser instal·lades. Concretament, l’alcalde de la capital espanyola, Martínez-Almeida, va portar al Tribunal Superior de Justícia de Madrid la decisió de Carmena de canviar el nom a la via al·legant que no estava “provat de manera inequívoca” que el general participés en el cop d’estat que va iniciar la Guerra Civil Espanyola el 1936.

D’aquesta manera, l’actual alcalde de Madrid canviar el nom d’un carrer que reconeixia una mestra que va ser empresonada pel franquisme i va invisibilitzar tant a la seva figura, com al fet que se la va represaliar per ser dona i haver exercit la docència. El batlle de la capital espanyola la va canviar per la placa del militar franquista Millán-Astray.

Dante-Fachín, va fer una piulada en què criticava que s’hagués fet aquest canvi, que és especialment polèmic, ja que es va canviar la biografia de Millán-Astray per poder saltar-se la Llei de Memòria Històrica que prohibeix fer enaltiment del Franquisme. Pocs dies després que s’hagi instal·lat la placa que homenatja al franquista, s’ha tapat el nom del militar amb pintura que impedeix la identificació i s’han enganxat etiquetes amb el nom Justa Mestre, per mostrar que una part de la ciutadania madrilenya està en contra d’aquest canvi.

El compte de Twitter “Rebeldía” n’ha fet ressò amb una piulada en la qual es veu la imatge d’un noi tapat per la mascareta i que està pujat a una escala presumptament després d’enganxar l’etiqueta amb el nom de la mestra republicana.