Dimecres, 7 de desembre de 2022 - Edició 1595
La República

Puigdemont denuncia la mort en sospitoses circumstàncies d’una política presa kurda, que ha succeït en una presó turca

El president a l’exili ha lamentat la postura del Gobierno que rep amb tots els honors “amics i aliats d’Espanya”, que vulneren drets humans

Redacció 13/12/2021
Imatge de la presa política kurda, Garibe Gezer

El president a l’exili, Carles Puigdemont, ha destacat un altre cas que “hauria de sacsejar consciències”. En concret, en una piulada ha explicat què li ha succeït a Garibe Gezer.

Gezer és una presa política kurda que “ha mort” entre reixes a la presó d’alta seguretat de Kandira, després que sofrís greus tortures per part dels guàrdies del centre penitenciari com apunta ANF News.

Segons la versió oficial de la presó, Gezer “va suïcidar-se”, fet que ha estat posat en dubte, ja que part de les cartes que enviava van ser censurades, i altres no les va poder enviar. De fet, tant l’advocat com la germana de la presa han posat en dubte la versió oficial. A més, Gezer podria haver estat agredida sexualment.

Carles Puigdemont ha citat la notícia i ha apuntat que “els amics i aliats d’Espanya, als quals rep amb tots els honors, continuen acumulant crims i impunitat”. Així ha estat crític amb les declaracions del president del Gobierno, que va tenir una actitud molt permissiva amb Turquia a la a la Cimera Bilateral amb el país, a qui va considerar “un aliat imprescindible” malgrat les sospites de vulneracions de drets humans.

Cal recordar precisament les afirmacions de Pedro Sánchez, que van provar d’aplanar l’entrada a la Unió Europea a Turquia, a pesar que Erdogan, el primer ministre turc, ha mostrat una clara actitud en contra dels drets humans, i més concretament contra els de la dona.