Divendres, 27 de gener de 2023 - Edició 1646
La República

Una alcaldessa andalusa del PSOE admet (sense voler) la catalanofòbia imperant a l’Estat espanyol

L’alcaldessa de Cañete la Real (Màlaga) diu haver-se sentit víctima d’una “emboscada” perquè dijous passat va pronunciar el pregó de les Fires i Festes de Sant Sadurní d’Anoia sense ser […]

Redacció 10/09/2018
Pla general del balcó de l'ajuntament de Sant Sadurní d'Anoia amb pancartes demanant "llibertat presos polítics" durant el pregó del 6 de setembre de 2018/ Ajuntament de Sant Sadurní d'Anoia

L’alcaldessa de Cañete la Real (Màlaga) diu haver-se sentit víctima d’una “emboscada” perquè dijous passat va pronunciar el pregó de les Fires i Festes de Sant Sadurní d’Anoia sense ser conscient que al balcó hi havia estelades i pancartes que demanaven la llibertat dels presos polítics. Josefa Jurado (PSOE) va ser convidada com a pregonera juntament amb l’alcalde de Zegama (Guipúscoa) perquè els dos pobles estan agermanats amb Sant Sadurní. La invitació, segons recorda el govern de la socialista en un comunicat, es va fer amb el compromís de l’alcalde de Sant Sadurní, Josep Maria Ribas (ERC), que a la façana del consistori no hi hauria simbologia relacionada amb el procés sobiranista ni amb els presos polítics. Amb tot, poc abans del pregó, alguns regidors van penjar estelades i pancartes al balcó de la casa de la vila, sense que els alcaldes convidats ho poguessin veure. La imatge de l’alcaldessa del PSOE envoltada de pancartes contra els “presos polítics” s’ha viralitzat al poble malagueny durant les últimes hores i Josefa Jurado ha advertit que l’agermanament amb Sant Sadurní “penja d’un fil”.

En un comunicat difós a les xarxes socials de l’Ajuntament de Cañete la Real, el govern municipal ha assegurat sentir-se “decebut” per l’executiu de Sant Sadurní, ja que l’alcaldessa va comprovar que no hi havia cap símbol polític quan va arribar a la Casa de la Vila, on al balcó s’observaven les banderes basca i andalusa al costat de la senyera. El govern d’aquest municipi malagueny ha criticat la presència de les pancartes pels presos polítics col·locades al balcó a última hora, i ha assegurat que a l’estat espanyol “no hi ha presos polítics ni exiliats”. “Volem puntualitzar que estem i estarem sempre al costat de la legalitat, del respecte i de la defensa de la constitució espanyola”, apunta el comunicat de l’Ajuntament de Cañete, lamentant que la presència de les pancartes els ha provocat “un dany molt gran”.

Tot això -la quantitat de crítiques rebudes pel simple fet de pronunciar un pregó envoltada de pancartes en solidaritat amb els presos polítics, la necessitat de donar explicacions via comunicats, el rebombori mediàtic que ha generat, etc.- demostra que a Espanya existeix una profunda catalanofòbia. I admetent que aquesta simple imatge ha generat “un dany molt gran” al seu govern o donant explicacions per desvincular-se radicalment del que representa Sant Sadurní d’Anoia, l’alcaldessa socialista no està fent res més que (sense voler) confirmar-ho.

El PSC demana la dimissió de l’alcalde de Sant Sadurní d’Anoia 

A nivell local, el PSC de Sant Sadurní d’Anoia ha assegurat que els regidors que van penjar les pancartes van ser d’ERC, la CUP i el PDeCAT, a qui acusa d’haver mostrat una “absoluta falta de respecte cap a les banderes que representen les poblacions convidades”. Davant el malestar expressat per l’alcaldessa de Cañete, el Partit Socialista ha exigit a l’alcalde Josep Maria Ribas la seva dimissió i li ha reclamat que ofereixi una “disculpa pública”.

L’alcalde, al seu torn, ha explicat que a l’Ajuntament fa mesos que hi penja una pancarta que reclama la llibertat dels polítics empresonats, la qual s’ha tret del balcó temporalment per poder penjar els domassos de Festa Major i les banderes dels pobles agermanats. Respecte les pancartes efímeres desplegades durant el pregó, ha assegurat que no era conscient de l’acció protagonitzada per alguns regidors.

Al mateix temps, Josep Maria Ribas ha explicat a l’ACN que durant les properes hores reunirà l’equip de govern per avaluar la situació, si bé ja ha avançat que no es planteja dimitir del càrrec. Per a Ribas, la polèmica sorgida “forma part d’una estratègia política forçada, amb la intenció de fer mal”.