Dimecres, 29 de març de 2023 - Edició 1707
La República

Torra, sobre la convocatòria electoral a la tardor: “No és temps d’especular, sinó de treballar”

El president de la Generalitat diu que el conflicte amb l’estat espanyol és al mateix punt que quan governava Rajoy

Agències 06/07/2020
Pla curt del president de la Generalitat, Quim Torra, parlant en públic el 6 de juliol del 2020 (horitzontal)

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha demanat evitar les travesses sobre una convocatòria electoral a la tardor. “No és temps d’especular, sinó de treballar”, ha dit Torra preguntat per la convocatòria dels comicis un cop estiguin modificats els pressupostos arran de la crisi sanitària. El president ha demanat prioritzar la gestió de la covid i ha remarcat que “les eleccions ja vindran”. Segons el president, la prioritat és aprovar els plans de contingència, reclamar a l’estat espanyol els recursos per afrontar la pandèmia i abordar el retorn a les escoles. Pel que fa a la taula de diàleg amb la Moncloa, Torra ha lamentat que el conflicte polític amb el govern de Pedro Sánchez és al mateix “que en els temps de Mariano Rajoy”.

Torra ha reclamat “concentració” en la crisi sanitària, i ha marcat com a aspectes prioritaris la definició de tots els plans de contingència i “la presa de decisions que siguin necessàries” en la gestió de la pandèmia. Pel que fa a qüestions econòmiques, ha assenyalat com a prioritat la revisió dels pressupostos de la Generalitat i “estar permanentment reclamant a l’estat espanyol els recursos que el país genera, dels quals no disposa”.

“És vital poder aplicar els recursos ara, no al mes de gener quan arribin els fons europeus, si és que han d’arribar”, ha dit Torra, tot destacant que els diners reclamats a la Moncloa són per afrontar “polítiques de salvament d’empreses i de llocs de treball”. Al mateix temps, ha marcat com a prioritat “vetllar per a què l’emergència econòmica no derivi en una emergència social”. Per últim, ha destacat la gestió amb la comunitat escolar per garantir el retorn presencial dels alumnes als centres, en una situació que ha definit com a “emergència educativa”.

Preguntat per si la negociació amb l’estat espanyol per resoldre el conflicte territorial serà quelcom prioritari els propers mesos, el president ha assegurat que “el conflicte no és una prioritat, sinó que hi és sempre”. “Continuem tenint presos polítics i gent a l’exili, se segueix negant el dret a la autodeterminació i no s’ha aprovat una llei d’amnistia”, ha resumit Torra, que ha assegurat que la situació és la mateixa que abans de l’entrada de Sánchez a la presidència del govern espanyol.

“No és que no haguem avançat, sinó que l’estat espanyol no ha estat capaç de plantejar propostes concretes”, ha afegit. Segons el president, el Govern “sempre” està disposat a seure a la taula de diàleg i s’ha ofert a acordar un ordre del dia “amb garanties” on s’accepti la negociació d’una data per celebrar un referèndum d’autodeterminació. Torra ha fet aquestes declaracions després de visitar les instal·lacions centrals de Catalònia Fundació Creactiva.