Dissabte, 28 de Març de 2020 - Edició 611
La República

Torra exigirà un mediador a la taula malgrat el rebuig de Sánchez

ERC ho accepta però avisa que el mediador no pot ser una “excusa” per a “rebentar el diàleg”

Avatar
Agències 07/02/2020
El president de la Generalitat, Quim Torra, amb una delegació d'alcaldes de la Catalunya Nord, a Palau el 7 de febrer de 2020

El president de la Generalitat, Quim Torra, exigirà un mediador a la taula de governs. Així ho ha explicat durant la recepció a alcaldes de la Catalunya Nord, aquest divendres al matí a Palau. Torra insisteix amb aquesta figura, després que el president espanyol, Pedro Sánchez, la rebutgés ahir durant la reunió que van mantenir tots dos. Torra ha argumentat que el Parlament va aprovar ahir una resolució que reclama un mediador internacional a la taula de diàleg entre Generalitat i Moncloa. El president del Govern convocarà per la setmana que ve l’espai de partits i entitats independentistes, on traslladarà el contingut de la reunió d’ahir amb Sánchez i es prepararà la primera trobada de la taula de governs, que s’ha de reunir al febrer.

Torra ha explicat que proposarà a la taula independentista de la setmana que ve les “següents passes” a seguir en el procés de negociació amb l’Estat, d’acord amb el mandat parlamentari. El president del Govern considera que la resolució de la cambra és “d’obligat compliment”, de manera que exigirà a Sánchez un mediador internacional. El president espanyol ja va tancar la porta ahir a l’autodeterminació i a l’amnistia pels presos, i va assegurar que no cal un mediador perquè “els ciutadans seran testimoni de tot”.

Per la seva banda, ERC trobaria “bo” que Moncloa acceptés la figura d’un mediador, però afegeix que no pot ser cap “excusa” per a “rebentar el diàleg”, segons fonts consultades. Els republicans també insisteixen que el seu adjunt a la presidència, i vicepresident de la Generalitat, Pere Aragonès, hauria d’assistir a la taula de diàleg amb el govern espanyol.Gober

Pel que fa a la taula independentista, la CUP ja va explicar després de l’última trobada -el 15 de gener- que la seva participació dependria dels esdeveniments que es produïssin els propers dies: “Ni avalarem ni legitimarem cap marc que no sigui el d’avançar de forma verificable en objectius que hem plantejat”, va argumentar Carles Riera aleshores.

Relacionats