Edició 2098

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 23 de abril del 2024
Edició 2098

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 23 de abril del 2024

Nova Caledònia celebrarà un segon referèndum d’independència en menys de dos anys

|

- Publicitat -

El govern francès ha confirmat aquest dimecres que el segon referèndum independentista convocat a Nova Caledònia en menys de dos anys tindrà lloc finalment el 4 d’octubre en lloc del 6 de setembre, amb l’objectiu de guanyar temps per l’actual pandèmia de Covid-19.

El primer ministre, Edouard Philippe, ja havia proposat aquest retard a finals de maig i aquest dimecres la portaveu de l’Executiu, Sibeth Ndiaye, ho ha confirmat al termini del Consell de Ministres. El Congrés de Nova Caledònia inclús havia requerit que la consulta es retardés al 25 d’octubre.

Publicitat

El referèndum s’emmarca dins el procés de descolonització de l’arxipèlag, situat al Pacífic Sud, a l’est d’Austràlia, i posa en pràctica un acord de 1998 per celebrar fins a tres votacions populars. La primera d’elles va tenir lloc el 4 de novembre de 2018 i llavors el 56,4 per cent dels votants van apostar per la seva permanència a França.

Tot i això, l’acord plantejava la possibilitat de celebrar dues consultes més abans de 2022 si així ho avalaven els legisladors de l’arxipèlag. El ‘no’ del 2018 va ser particularment decebedor pel poble Kanak, la població indígena de Nova Caledònia.

Et pot interessar  La Moncloa torna a tancar la porta al referèndum i emmarca el discurs d'Aragonès al Senat en la campanya del 12-M
Publicitat

Opinió

Minut a Minut