Edició 2098

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 23 de abril del 2024
Edició 2098

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 23 de abril del 2024

Vilalta demana al Gobierno que “no utilitzi ERC com a excusa per pactar amb Cs”

|

- Publicitat -

La secretària general adjunta d’ERC i portaveu del partit, Marta Vilalta, ha demanat aquest dilluns al govern espanyol que “no utilitzi ERC com a excusa per pactar amb Cs” els propers pressupostos generals de l’Estat. En una roda de premsa telemàtica, Vilalta ha augurat que l’executiu de Pedro Sánchez “s’ho farà venir bé” per responsabilitzar-los del seu apropament al partit taronja i de l’aplicació de “retallades de drets i polítiques neoliberals”. “Per ajudar la gent sempre hi som, però ha de ser en un clima favorable”, ha advertit la dirigent republicana.

Aquest clima passa, per exemple, per reprendre la taula de diàleg entre governs per “evidenciar el compromís del govern de l’Estat cap a una solució democràtica del conflicte polític”. Tot i això, ha alertat que “no pot ser només ‘postureig’ ni escenificació”. “Podria ser un bon exemple per crear aquest clima de bona predisposició, sens dubte, però ara mateix no trobem aquest context”, ha criticat, per la qual cosa ha demanat “moviments en aquest sentit”.

Publicitat

Ho ha dit després que la vicepresidenta primera espanyola, Carmen Calvo, hagi defensat l’acostament a Cs fent referència a suposades declaracions del líder d’ERC i exvicepresident de la Generalitat, Oriol Junqueras, en què assegurava que els republicans no donaran suport als comptes. Vilalta li ha replicat que Junqueras és a la presó i que “si volen saber quina és la proposta d’Oriol Junqueras estaria molt bé parlar amb ell o que hi hagués una solució política perquè pogués exercir política directament”.

La portaveu d’ERC ha aprofitat per demanar a l’Estat que creï una ajuda per a les famílies que hagin de deixar de treballar durant el proper curs escolar si s’han de fer càrrec dels fills en cas que estiguin en quarantena per un positiu a la seva classe. Ho ha considerat “una necessitat vital”. “Si no ho volen fer, que ens traspassin les competències, que ho gestionarem des d’ERC”, ha afegit.

Et pot interessar  La fiscalia demana arxivar la causa contra l'exdirectora del CNI per l'espionatge a Aragonès

La inhabilitació de Torra

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha emplaçat aquest mateix dilluns els partits independentistes a no proposar cap altre candidat en cas que sigui inhabilitat pel Tribunal Suprem. Sense contradir-lo, Vilalta ha confiat que el cap del Govern “estarà disposat a pactar tot el que ha de venir” amb ERC i, fins i tot, la CUP. “Si ens posem d’acord, avançarem amb molta més fermesa i molta més força”, ha subratllat. Sobre la data de les eleccions –que Torra ha dit saber però no ha anunciat encara–, la dirigent republicana ha insistit que “és molt millor que qui marqui el tempo siguin les institucions del país” i no “un tribunal espanyol”.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut