Edició 2091

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 16 de abril del 2024
Edició 2091

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 16 de abril del 2024

Torra defensa davant els cònsols l’alliberament dels presos: “Que acabi aquesta persecució”

|

- Publicitat -

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha denunciat aquest dilluns que la situació d’injustícia per Catalunya “persisteix” i que l’exercici democràtic “continua compromès”. Durant la recepció al cos consular acreditat a Catalunya, Torra ha explicat que el Govern ha seguit les recomanacions del grup de treball de detencions arbitràries de l’ONU i ha exigit l’alliberament dels “presos polítics” i el retorn dels “exiliats”. El cap del Govern ha reclamat que la “persecució” finalitzi i ha reivindicat que el de Catalunya no és un conflicte judicial sinó polític. Durant el parlament, ha dit que els polítics han estat escollits per fer política i ha recordat que el moviment independentista ha estat sempre “cívic” “pacífic” i “democràtic”. “No demanem a ningú que estigui a favor de la independència, però si solidaritat respecte els drets que han pogut exercir altres països europeus”, ha subratllat.

Torra ha agraït la tasca feta pels representants dels consolats a la “quarta ciutat del món amb major nombre de consolats”. “Els catalans hem mirat sempre al món i hem rebut influències externes i això ens defineix com a país”, ha apuntat. Després de dir que fa més de 200 anys que Barcelona acull representacions diplomàtiques estrangeres, s’ha compromès en seguir treballant per mantenir les “excel·lents” relacions amb el cos consular i “intensificar-les”.

Publicitat

El número 1 del Govern ha definit Catalunya com un territori “compromès” amb els valors de la pau, els drets humans i la democràcia. Ha dit als consols que el Govern està a la seva disposició “pel que necessitin”. També ha recordat el “talent” i “l’entorn cosmopolita”, que ha dit, destaca el Financial Times. Ha fet una mirada enrere i ha dit que en la darrera trobada s’acabava d’aixecar l’aplicació de l’article 155.

Et pot interessar  Cs denuncia la CCMA per "vulnerar la neutralitat" per dir 'exiliats' als independentistes que han marxat de Catalunya

Defensa de l’acció exterior de la Generalitat

A banda del president de la Generalitat, la recepció al cos consular acreditat a Catalunya ha comptat amb la presencia del conseller d’Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència, Alfred Bosch. El republicà ha fet una defensa de l’acció exterior, dies després que el Ministeri d’Exteriors hagi demanat al TJSC que paralitzi l’activitat de diverses delegacions del Govern a l’exterior.

En concret, Bosch, ha reivindicat que Catalunya ha de ser “global” i “competitiva” i que l’acció exterior no és un “caprici” ni una “vocació” sinó una “obligació”. “Hem de ser presents al món. Complim amb la nostra obligació de ser presents al món i competir. Volem que el món s’interessi per nosaltres”, ha apuntat.

Previsió: augmentar els consolats

Bosch ha dit que a Barcelona hi ha 90 consolats i ha pronosticat que en el futur aquest xifra creixerà amb l’obertura de noves delegacions perquè l’interès del món per Barcelona i Catalunya “cada cop és més intens”.

Finalment, ha definit la tasca dels consols com el “millor antídot” per combatre el “pessimisme” i qualsevol “equívoc” sobre la societat catalana. “Saben que la societat catalana és dinàmics, energètica, treballadora, optimista, creativa i que té talent. Té problemes com qualsevol altra societat”, ha manifestat.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut