Dilluns, 26 de setembre de 2022 - Edició 1523
La República

JxCat també recorre al Congreso la suspensió dels diputats presos per vulnerar la Constitució

La reclamació s’uneix a la que va presentar al Registre Esquerra Republicana dissabte passat

Agències 27/05/2019
Josep Rull, Jordi Turull i Jordi Sànchez, en la sessió de constitució del Congrés / ACN

Junts per Catalunya considera que la Mesa del Congrés va vulnerar fins a quatre articles de la Constitució en suspendre en les seves funcions als quatre diputats presos polítics i, amb aquest argument, ha presentat un recurs davant l’òrgan de govern de la Cambra sol·licitant que revoqui la decisió que va adoptar el passat divendres.

L’escrit de reconsideració registrat per JxCat porta la signatura dels seus set diputats, inclosos els suspesos Jordi Sànchez, Josep Rull i Jordi Turull, i s’uneix al que, amb el mateix objectiu, va presentar al Registre Esquerra Republicana dissabte passat.

En el recurs, recollit per Europa Press, els independentistes defensen que la Mesa ha actuat “contra legem”, vulnerant l’article 117 de la Carta Magna, per aplicar una norma jurisdiccional. També destaca que no tenia competències per suspendre a aquests parlamentaris per no haver intervingut un suplicatori en contra seva i qualifica de “rocambolesques” les interpretacions del Tribunal Suprem en el sentit que aquest no era no necessari.

En resum, segons la seva interpretació, l’únic òrgan que podria decretar la suspensió seria el Ple del Congrés, després de la votació d’un suplicatori. Tampoc veu aplicable, per tant, l’article 384 bis de la Llei d’enjudiciament criminal invocat per la Mesa per a suspendre els presos per estar processats per un delicte de rebel·lió.

Per JxCat, la Mesa ha ignorat “completament” la interpretació que limita el terme “rebel” als afectats d’aplicar aquest precepte als supòsits de bandes terroristes i armades. I, en aplicar un precepte jurisdiccional des d’un òrgan parlamentari, argumenten, ha vulnerat l’article 24 de la Constitució privant els suspesos de recórrer davant un òrgan jurisdiccional.