Edició 2102

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 27 de abril del 2024
Edició 2102

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 27 de abril del 2024

L’Ajuntament de Barcelona insta a modificar el Codi Penal per evitar qualificar de terrorisme protestes com Tsunami

El PSC de Collboni no dissimula i vota en contra juntament amb Vox i el PP

|

- Publicitat -

L’Ajuntament de Barcelona insta a modificar el Codi Penal per evitar qualificar de terrorisme protestes com Tsunami. Així ho recull una proposta plantejada pels comuns i aprovada en comissió amb la suma dels vots favorables de Barcelona en Comú, Trias per Barcelona i Esquerra Republicana. En canvi, el PSC, PP i Vox hi ha votat en contra. El regidor Marc Serra ha destacat a la Comissió de Drets Socials de l’Ajuntament que és una setmana “clau” i ha indicat que la llei d’amnistia suposa “un nou inici” que ha de permetre deixar enrere “l’època de les togues i les porres”. El regidor ha manifestat que “no està sent senzill” al Congrés tot i la majoria parlamentària.

D’altra banda, ha subratllat que volen donar suport a les 11 persones acusades de penes de terrorisme, entre les quals ha recordat que hi ha el periodista Jesús Rodríguez i el diputat republicà Rubén Wagensberg. “Avui són ells, demà podria ser qualsevol altre”, ha advertit.

Publicitat

En concret, sobre aquest punt el text aprovat fa una crida a mobilitzar-se i donar suport a les 11 persones investigades per terrorisme pel Tsunami Democràtic i encoratja a tots els agents cívics, polítics i socials a reivindicar el dret a la protesta com un dret fonamental per a l’exercici democràtic.

Tant Trias per Barcelona com ERC s’han mostrat partidaris de la proposta. Neus Munté ha apuntat que és més necessari que mai que la legislació espanyola es vulgui assemblar a l’europea i ha indicat que no es pot permetre deixar que la política caigui en mans dels jutges. Al seu torn, el regidor Jordi Castellana ha defensat el dret a la protesta no violenta i ha denunciat que insinuar que persones com Rodríguez, Wagensberg, Marta Rovira o Carles Puigdemont han comès terrorisme és “demencial”.

Et pot interessar  Cs denuncia la CCMA per "vulnerar la neutralitat" per dir 'exiliats' als independentistes que han marxat de Catalunya

Vot en contra del PSC, PP i Vox

La tinenta d’alcaldia Maria Eugènia Gay ha argumentat que no és el moment d’obrir “un debat paral·lel” i ha assenyalat que el text proposat “no contribueix a garantir el principi de separació de poders”. Des de BComú, Marc Serra ha replicat que els agradaria un PSC “molt més valent i que no sempre vagi a remolc del que diu el PSOE”.

“Aquest govern sempre anirà de la mà de la llei”, ha dit Gay, que ha destacat que Pedro Sánchez està afrontant “amb valentia” un projecte polític per una Catalunya “que miri al futur”. En aquest sentit, la tinent d’alcaldia ha assenyalat que les bases s’estan forjant amb la llei d’amnistia i ha conclòs que entenen “prioritari” no obrir un debat “paral·lel”.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut