Edició 2103

Els Països Catalans al teu abast

Dilluns, 29 de abril del 2024
Edició 2103

Els Països Catalans al teu abast

Dilluns, 29 de abril del 2024

La Mesa d’Edat del Congrés es constitueix i dona inici a una constitució de la cambra frenètica

La presidenta de la Mesa d'Edat, Cristina Narbona, ha instat els diputats "honestedat, rigor, empatia i respecte" malgrat les diferències que puguin tenir

|

- Publicitat -

A les deu del matí, tal com és preceptiu, s’ha constituït la Mesa d’Edat del Congrés dels Diputats, que escollirà aquest dijous el nou òrgan de govern de la cambra. Està conformada per tres socialistes: la presidenta Cristina Narbona, com a diputada de més edat, i els secretaris Ana Santana i Ferran Verdejo, com a més joves. El següent pas és la votació de la presidència del Congrés, on Francina Armengol (PSOE) i Cuca Gamarra (PP) hi arriben sense els vots garantits. Tan sols un quart d’hora abans, ERC confirmava un acord i encara no estan tancats els vots decisius de Junts, malgrat el principi d’acord anunciat. Narbona ha instat els diputats “honestedat, rigor, empatia i respecte” malgrat les diferències que puguin tenir.

Si surten els comptes i res no se surt del guió, el PSOE i Unides Podem haurien de tenir assegurats quatre membres a la Mesa, els mateixos que el PP i l’extrema dreta de Vox. En funció de qui obtingui la presidència, la majoria de la Mesa serà progressista o conservadora. Aquesta és la gran incògnita d’aquest dijous, juntament amb qui ocupa la presidència.

Publicitat

El primer que s’elegeix, amb vot secret en urna, és justament la presidència del Congrés. S’hi han postulat dues candidates, l’expresidenta balear Francina Armengol pel PSOE i l’exportaveu parlamentària Cuca Gamarra pel PP. S’elegeix en primera votació per majoria absoluta o, en segona volta, per majoria simple. En aquests moments, el PP, Vox i UPN sumen 171 diputats, els mateixos que el PSOE, Sumar, EH Bildu, el PNB, el BNG i també ERC.

Amb l’abstenció anunciada per la diputada de Coliació Canària, els 7 vots de Junts per Catalunya seran determinants. Durant l’executiva celebrada a primera hora del matí, el secretari general de Junts, Jordi Turull, ha anunciat un principi d’acord amb el PSOE pel català al Congrés i les comissions sobre les “clavegueres de l’Estat” i del 17-A.

Tres diputats socialistes

Tres diputats socialistes presideixen la Mesa d’Edat en la constitució del Congrés. La diputada del PSOE Cristina Narbona, que té 72 anys, és la diputada més gran de la XV legislatura i encapçala l’òrgan. Els secretaris són els diputats més joves de la cambra: Ana Santana (25 anys) i el diputat del PSC Ferran Verdejo (26 anys). La mesa d’edat presideix inicialment les sessions constitutives fins que s’elegeix els membres de la Mesa del Congrés. També s’encarrega de dirigir la sessió durant les votacions per a triar els nou members de la Mesa.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut