Edició 2104

Els Països Catalans al teu abast

Dilluns, 29 de abril del 2024
Edició 2104

Els Països Catalans al teu abast

Dilluns, 29 de abril del 2024

Principi d’acord entre Junts i el PSOE per a la presidència de la Mesa del Congrés

La candidatura de Francina Armengol a la presidència de la mesa tira endavant amb el suport de Junts

|

- Publicitat -

Acostament de posicions entre Junts i el PSOE, que contra tot pronòstic han arribat a un principi d’acord per a la presidència de la Mesa del Congrés, a falta d’acabar de tancar un punt. L’executiva de Junts s’ha reunit de forma telemàtica aquest matí, ja en el temps de descompte i després de setmanes d’hermetisme, per fixar el sentit de vot en la constitució de la Mesa del Congrés i del Senat abans que comenci el ple. Entre els acords hi ha l’ús del català al Congrés, la reobertura de la comissió d’investigació sobre les “clavegueres de l’Estat” i la creació d’una comissió d’investigació sobre els atemptats de Barcelona i Cambrils del 17-A.

Els diputats de les formacions independentistes han esdevingut claus per a la governabilitat espanyola, després que tant Sumar i el PSOE com el PP i Vox empatessin en diputats el 23 de juliol, i hagin hagut de llançar-se a buscar el suport de la resta de partits. La sessió constitutiva d’aquest dijous mostra clarament aquest empat entre els socialistes i els conservadors, ja que les candidates d’ambdós partits a la presidència de la Mesa, Armengol (PSOE) i Cuca Gamarra (PP), hi arriben amb 171 vots. Amb el suport dels diputats de Junts, l’escenari canvia.

Publicitat

Des de les eleccions del 23-J, Junts ha mantingut les converses i negociacions per a la Mesa del Congrés en l’absolut hermetisme. Malgrat el silenci autoimposat, semblava que no hi hauria d’acord, després que el president a l’exili fes una piulada avisant al PSOE que “calen fets comprovables abans de comprometre cap vot”, ja sigui per la Mesa o per a una eventual investidura, i que no tenen cap confiança en els partits polítics espanyols.

Et pot interessar  El CIS atorga la victòria del 12-M al PSC, amb Junts i ERC pràcticament empatats

No obstant això, durant les últimes hores s’havien intensificat els gestos per part del PSOE per a intentar aconseguir els vots independentistes. Una bona prova d’això la situen en l’elecció de l’expresidenta balear Francina Armengol, fidel a Pedro Sánchez, com a candidata a la presidència del Congrés. Un nom amb ona acollida a les files de Sumar però també entre les files nacionalistes i independentistes. Com a cap de l’executiu balear va destacar per les bones relacions amb la Generalitat i per oposar-se a l’aplicació del 155. També el president espanyol en funcions, Pedro Sánchez, va allargar la mà aquest dimecres en comprometre’s a “desplegar” l’ús del català a les institucions europees durant la presidència espanyola de la UE.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut