Edició 2072

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 28 de març del 2024
Edició 2072

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 28 de març del 2024

Revés de l’ONU a Espanya per la identificació dels agents antidisturbis

|

- Publicitat -

Ara fa uns dies us explicàvem com l’Estat espanyol fa els ulls grossos a les denúncies de policies no identificats. Entre el 2018 i 2019 hi va haver fins a 18 queixes presentades per part d’associacions o ciutadans que han caigut en l’oblit.

La mala imatge de les actuacions dels agents antidisturbis espanyols de nou taca la Marca Espanya a nivell internacional. Ara ja s’ha posicionat el Comitè de Drets Humans de Nacions Unides que ha inclòs una petició clara i concreta al Gobierno de Pedro Sánchez: l’executiu ha d’emetre un detallat informe sobre les mesures adoptades per impedir aquestes irregularitats. L’ONU, doncs, vol saber de quina manera s’identifiquen les forces de seguretat espanyoles actualment perquè els ciutadans en puguin fer un control si sobrepassen les seves funcions.

Publicitat

Segons explica el diari Publico, el Ministeri d’Interior espanyol va reconèixer fa uns dies que almenys en els últims cinc anys no s’havia sancionat cap policia a Espanya per no portar el seu número d’identificació a la vista, cosa que està reglamentat en la Instrucció 13/2007 de la Secretaria d’Estat de Seguretat.

El requeriment de l’ONU, amb data del 3 de desembre de 2019, el Consell insta l’Estat a “proporcionar informació sobre les mesures adoptades per a facilitar l’adequada identificació dels agents de les forces de l’ordre i de seguretat quan estiguin en funcions”.

Catalunya fa els deures

El director general dels Mossos, Pere Ferrer, va explicar a finals de gener la mesura de millorar la identificació dels agents catalans posant el número d’identificació al davant, al darrere i al casc davant dels antidisturbis. Una decisió que no va agradar al sindicat unionista dels Mossos Sap-Fepol: “arriba en un moment en què el cos de Mossos d’Esquadra es troba sotmès a una fiscalització permanent que desmotiva el col·lectiu”.

Sap-Fepol, que s’ha mostrat proper a l’unionisme assegurant que la policia catalana sempre ha de ser fidel a la Constitución, considera que fer que els agents antiavalots del cos portin el número repartit a 3 llocs del seu uniforme és “una mesura totalment inacceptable”.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut