Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024
Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024

Ponsatí, sobre el seu retorn: “No vinc a fer cap pacte amb l’Estat”

|

- Publicitat -

L’eurodiputada Clara Ponsatí ha tornat aquest dimarts a Catalunya sense entregar-se a les autoritats després de cinc anys a l’exili. Generant gran expectació, ha ofert una roda de premsa al Col·legi de Periodistes de Barcelona per detallar perquè ha pres la decisió. Actualment, Ponsatí té una ordre de detenció en vigor a Espanya per un delicte de desobediència per participar de l’organització de l’1-O.

“Avui fa cinc anys que la policia escocesa em va detenir a petició d’Espanya, però no se n’han sortit. La repressió ha estat patètica, però persistent”, ha començat. En aquest sentit, Ponsatí ha assegurat que “no se’n van sortir” ni en l’intent d’engarjolar-la ni en les traves per evitar com que exercís eurodiputada.

Publicitat

La consellera durant l’1-O també ha carregat contra la reforma del Codi Penal espanyol i ha avisat que no ha tornat de l’exili per “fer cap pacte amb l’Estat, sinó per plantar cara”. Igualment, ha aprofitat la roda de premsa per presentar un nou projecte: el portal estatdedret.cat. Una web que recull més de 1000 entrades de les vulneracions sistemàtiques de l’estat de dret a Catalunya des del 2003 fins al 2023.

Ordre de detenció

Pel que fa a l’ordre de detenció ha assegurat que és il·legal i que és contrària a la immunitat parlamentària. “No reconec la seva competència ni la seva legitimitat“, ha assegurat Ponsatí en referència al jutge Llarena. Així mateix, ha descartat fer pronòstics sobre una hipotètica detenció.

En el seu últim escrit, Llarena negava que hagués de demanar un nou suplicatori al Parlament Europeu perquè l’ordre de detenció a Espanya és “nacional”. El magistrat també rebutjava que els delictes hagin prescrit, tal com argumentava la defensa de l’eurodiputada en l’últim recurs presentat al Suprem.

Et pot interessar  Ponsatí i Graupera presenten Alhora, el partit que el 12-M vol "substituir" els que "han renunciat a fer la independència"

Activitat al Parlament Europeu

Ponsatí ha confirmat que vol continuar dedicant-se a la tasca d’eurodiputada, però ha reconegut que Barcelona és la seva ciutat. “Mentre sigui eurodiputada, la meva dedicació principal serà Brussel·les i Estrasburg”, ha manifestat, tot afegint que ho vol compatibilitzar amb visites a la capital catalana.

Preguntada per la data escollida pel seu retorn, Ponsatí ha negat que tingués res a veure amb el judici contra Meritxell Serret que se celebrarà aquest dimecres al TSJC. De fet, l’eurodiputada s’ha mostrat crítica amb la tornada l’ara consellera d’Acció Exterior i amb el rol del Govern. “Hi ha una certa inconsistència que jo no comparteixo. És conegut des de fa temps que no comparteixo el que fa el Govern, és una eina de l’ocupació espanyola”, ha reblat. Sobre el retorn puntual de la cupaire Anna Gabriel ha preferit no opinar, argumentant que “s’ha abstingut de fer activitat política” i que, per tant, no és moment de centrar les crítiques en les seves decisions.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut