Edició 2093

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 18 de abril del 2024
Edició 2093

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 18 de abril del 2024

El nord d’Àfrica menysté Espanya i es rifa les seves fronteres

|

- Publicitat -

A finals de l’any passat el Marroc va mostrar les intencions d’ampliar el seu territori marítim, ja que la monarquia del regne alauita considerà que “està en el seu dret sobirà“. Des del ministeri d’exteriors marroquí s’ha proposat una llei que no busca “anar més enllà” del que considera que són els seus drets i va recordar que “altres països delimiten el seu espai marítim sense demanar autorització”. La intenció del Marroc és ampliar el seu territori marítim basant-se en el Sàhara Occidental, però l’ONU no li ho reconeix. Aquesta ampliació afecta especialment a la zona de les Illes Canàries.

Ceuta i Melilla també són una vella aspiració del país nord-africà, que les descriu com “ciutats ocupades” pels espanyols. Dins el pla territorial del Marroc, són l’objectiu següent després d’aconseguir el reconeixement del Sàhara Occidental del qual sembla que en rebrà suport des dels Estats Units. En cas de ser així, aplanaria el camí per a desafiar Espanya.

Publicitat

La diplomàcia espanyola s’ha vist superada per aquests fets i encara més després que un altre país nord-africà, en aquest cas Algèria, també hagi tirat pel dret i hagi perdut el respecte a Espanya. I és que, a diferència del Marroc, Algèria ja ha aprovat la llei on trepitja aigües de l’Estat. De fet, la va aprovar l’any 2018 però la decisió s’ha conegut ara. La ministra d’Exteriors espanyola, Arancha Gonzalez Laya ja ha mostrat el seu desacord i viatjarà la setmana que ve a Alger per abordar aquest tema.

Tal com explica elConfidencial, el Govern balear havia demanat a l’executiu espanyol que aclarís el “conflicte diplomàtic” amb Algèria perquè el decret que ha ampliat el país nord-africà sobrepassa la seva zona econòmica exclusiva del Mediterrani i, a la pràctica, envaeix part de les aigües del Parc Nacional de Cabrera, de competència estatal. El conseller de Medi Ambient de Govern balear, Miquel Mir, sospita que un dels objectius de la modificació de les aigües algerianes és obrir la porta a futurs projectes de prospecció d’hidrocarburs, als quals el Govern de la socialista Francina Armengol ha mostrat el seu rebuig total en els últims anys.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut