Dijous, 22 d'abril de 2021 - Edició 1001
La República

Conflicte amb el Marroc per les aigües territorials amb les Canàries

Nova Canàries demana a Sànchez que “posi el Marroc a ratlla”

Avatar
Agències 21/12/2019
Bucs de l'armada espanyola

Rabat aprova dues lleis que imposen unilateralment noves fronteres marítimes molt a prop de les illes Canàries. Immediatament, Exteriors exigeix ​​tornar al “mutu acord” i que no es toqui “una sola milla” de les aigües de l’Arxipèlag.

Davant d’aquest “impropi apropiament” de les aigües entre illes, que ara mateix són internacionals, el diputat de Nova Canàries, Pedro Quevedo, ha demanat que el Govern espanyol reaccioni de manera “contundent” “i posi al Marroc al seu lloc” davant d’un “acte d’agressió unilateral insòlit”.

Marroc argumenta que està aplicant la la Convenció de Nacions Unides sobre el Dret de la Mar de 1982, que estableix que tot país pot exercir la seva sobirania sobre les dotze primeres milles de mar (22 quilòmetres) a partir de la seva costa. És l’anomenat “mar territorial” i, en ell, cada Estat és sobirà sobre l’espai aeri, l’aigua, el sòl i el subsòl.

I, en tercer lloc, cada Estat pot sol·licitar a Nacions Unides l’ampliació de la seva plataforma continental per estendre els seus drets sobre el subsòl marí fins les 350 milles (648 km), en un procediment reglat que requereix d’informes oceanogràfics, geològiques i jurídics. Una distància així abastaria fins a la illa del Hierro.yar en els hec