Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024
Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024

ERC vol “reconvertir” l’espai de coordinació de l’independentisme perquè s’hi sumin “altres actors del sobiranisme”

|

- Publicitat -

ERC vol “reconvertir i actualitzar” l’espai de coordinació estratègica de l’independentisme, i “adaptar-lo al context actual”. A més, el partit vol que s’hi sumin “altres actors del sobiranisme”. Així ho ha apuntat aquest dilluns la portaveu republicana, Marta Vilalta, durant la roda de premsa, l’endemà de la Diada de l’Onze de Setembre. La dirigent d’ERC també ha dit que seria “profundament irresponsable” avançar eleccions. Sobre la llista cívica que proposa l’ANC, Vilalta ha recordat que la candidatura municipal de Barcelona del 2019 impulsada per l’entitat -Primàries Barcelona- va “perjudicar” l’independentisme, perquè va “afectar” l’opció que el cap de llista d’ERC, Ernest Maragall, fos alcalde.

Esquerra ha constatat que l’independentisme ha de recuperar el consens estratègic, perquè s’ha “demostrat” que ara no existeix. El partit considera que l’espai de coordinació s’ha d'”actualitzar”, i que cal obrir contactes i converses amb tots els actors independentistes per analitzar el moment actual, com a “punt de partida”.

Publicitat

Però Vilalta ha afegit avui que ERC vol obrir l’espai “a altres actors del sobiranisme”. La portaveu republicana no ha concretat quins han de ser, més enllà de parlar d'”actors i entitats”, de manera que ja podrien ser els comuns, els sindicats o altres organitzacions.

De fet, el que fa ERC és recollir el guant d’Òmnium. El seu president, Xavier Antich, es va comprometre ahir, Onze de Setembre, a “posar un nou marc” estratègic per a l’independentisme afegint “nous agents”. I Esquerra considera que aquest nou espai ha de sumar més actors per garantir la “transversalitat” del moviment, sigui amb trobades col·lectives o també amb reunions bilaterals.

Vilalta ha subratllat durant la roda de premsa que és “bo” que hi hagi converses amb “tots els actors” per compartir l’anàlisi i que els participants “no siguin nomé” els que hi ha hagut durant aquests espais de coordinació: “És bo sumar i obrir-se per defensar la transversalitat”, ha argumentat.

Et pot interessar  Bolaños diu que la llei d'amnistia obre "una nova etapa" de "diàleg i acords"

La portaveu d’Esquerra ha admès que l’espai de coordinació ja fa molt temps que no existeix, perquè “ha deixat de ser útil”. Vilalta ha reclamat buscar noves maneres per “tornar a parlar” i buscar consensos.

Precisament el secretari general de Junts, Jordi Turull, ha insistit aquest matí a reunir la “direcció estratègica” de l’independentisme com a condició per no sortir del Govern. Els contactes podrien arribar els propers dies, abans del debat de política general del Parlament, que se celebrarà el 27 i el 30 de setembre.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut