Divendres, 25 de juny de 2021 - Edició 1065
La República

Els presos polítics no podran confinar-se fora de la presó ja que no tenen el tercer grau

A que espera el Departament de Justícia per decretar el tercer grau dels presos polítics? En tot cas ja recorreran, de moment que estiguin a casa

Avatar
Agències 19/03/2020
Els presos polítics, durant la primera sessió del judici de l'1-O

Institucions Penitenciàries, dependents del Ministeri de l’Interior del gobierno, ha dictat aquest dimecres una ordre amb la qual facilita que els presos en semillibertat per estar classificats en tercer grau, i que  tinguin el règim de flexibilitat de l’article 100.2 puguin mantenir-se a casa seva sense necessitat de tornar als centres penitenciaris per dormir, segons han informat fonts d’aquesta institució.

La Secretaria General d’Institucions Penitenciàries ha remès un ofici que desenvolupa el reial decret de l’estat d’alarma perquè siguin les juntes de tractament de la presó o dels centres d’inserció social les que estudiïn individualment aquesta possibilitat, que ja s’aplicava abans, utilitzant el control telefònic des del domicili si no hi hagués polseres telemàtiques suficients.

Entre els presos amb el 100.2 es troben els presos polítics condemnats pel Tribunal Supremo però com que no tenen el tercer grau no és d’aplicació. El passat dilluns es va informar des de les presons catalanes que, per l’estat d’alarma, els polítics independentistes s’havien confinat als seus respectius centres penitenciaris i no sortirien a treballar ni a exercir voluntariat malgrat que no s’havien suspès les sortides en virtut del règim de flexibilitat que tenen actualment.

Són les juntes de tractament les que tenen la facultat de potenciar l’ús de l’article 86.4 del Reglament Penitenciari, que permeti recórrer a les polseres telemàtiques. Si no es disposa d’aquestes polseres, es pot utilitzar el control telefònic per comprovar que l’intern es troba al seu domicili, segons precisen les fonts penitenciàries.