Edició 2099

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 24 de abril del 2024
Edició 2099

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 24 de abril del 2024

Els pagesos reclamen que es tornin a peritar els ajuts pel temporal Filomena

|

- Publicitat -

Agricultors i sindicats reclamen al departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural que torni a peritar les sol·licituds dels pagesos afectats pels temporal Filomena, després que la resolució de la subvenció hagi denegat el 65% de les sol·licituds. En concret, només s’han aprovat 170 de les 511 sol·licituds presentades. Els afectats ho recorreran, ja que ho atribueixen a un mal procediment dels pèrits que, segons ells, no han sabut reflectir els danys que la neu va provocar a les oliveres. Un d’ells, Miquel Maria Prunera, veí de Bovera (Garrigues), critica que li hagin denegat l’ajut malgrat la caiguda de la producció d’olives a la seva finca ha estat gairebé total. “El 2020 vaig fer 41.000 quilos i enguany només 900”, ha dit.

L’alcalde de Bovera, Òscar Acero, així com altres dels pagesos afectats consideren que el procés de valoració dels danys no s’ha fet correctament pel desconeixement del territori dels tècnics. “És una zona complicada i com no són tècnics del territori van fer el que van poder”, explica Acero.

Publicitat

“És molt complicat poder determinar el potencial productiu si no havies estat aquí abans”, explica Víctor Sas, tècnic de la Comunitat de Regants del Garrigues-Sud, que considera que cal repetir el peritatge amb agents de la zona i comparant les produccions d’oliva d’enguany amb les de les campanyes anteriors.

Fins i tot hi ha productors que posen en dubte que els pèrits realment s’hagin passejat pels seus camps, a més de criticar que entre finques veïnes hi ha valoracions que han estat totalment dispars. “Aquí no ha passat cap tècnic i si ha passat no tenia cap noció o era molt poc professional”, afirma Miquel Maria Prunera.

De fet, Prunera és un dels agricultors a qui li han denegat l’ajut tot i que la seva finca va ser una de les que la consellera d’Acció Climàtica, Teresa Jordà, va visitar el gener passat per constatar els danys que va causar el temporal. I malgrat que els pèrits consideren que aquest camp d’oliveres no presenta prou danys, el seu propietari afirma que enguany ha perdut gairebé tota la collita d’olives, que ha passat de 41.000 quilos el 2020, a només 900 quilos.

Un altre pagès de Bovera descontent amb el peritatge és Òscar Farré. En el seu cas, el Departament sí que li ha aprovat la sol·licitud, uns 1.600 euros que considera “insuficients”. “Gairebé valdria més la pena renunciar que demanar l’ajuda perquè l’assegurança durant cinc anys ja són uns 5.000 euros. Estem perdent diners“, lamenta Farré, que afegeix que enguany ha perdut més del 30% de la producció. A més, diu que no preveu recuperar la producció mitjana fins d’aquí 2 o 3 anys.

Et pot interessar  El Govern referma l'aposta per les dessalinitzadores: n'instal·larà al Port de Barcelona i a la Costa Brava

Per tot plegat, l’alcalde de Bovera ha dit que des de l’Ajuntament s’intentarà que tots els pagesos que s’han quedat fora dels ajuts o que no estan d’acord amb la valoració feta, recorrin els peritatges.

A més de Bovera, altres municipis de les Garrigues i el Segrià també han expressat el seu descontentament amb aquesta resolució. De fet, des del PDeCAT ja han dit que demanaran la revisió de les tramitacions i dels peritatges. Així, l’alcalde de Maials i president del Consell Comarcal del Segrià, David Masot, ha expressat sorpresa i indignació davant la resolució d’Acció Climàtica i ha dit que “cal revisar la tramitació i els peritatges realitzats”.

Rebuig també dels sindicats

Els sindicats Unió de Pagesos, JARC i ASAJA, així com la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC), ja han mostrat el seu rebuig als peritatges dels danys del temporal Filomena i reclamen a Acció Climàtica que els revisi. En primer lloc, critiquen que el Departament hagi denegat el 65% de les sol·licituds i que només hi destini 1 milió d’euros, és a dir, el 21% dels 4,8 MEUR dels ajuts de què disposa.

Unió de Pagesos i la FCAC diuen que les resolucions d’ajut “no s’ajusten a la realitat”, ja que consideren que els peritatges es van fer tard, a l’estiu, quan els arbres ja havien brotat i, per tant, era “més difícil distingir” els danys dels arbres. A més, en un comunicat avisen que “el fet que una olivera tingui més massa foliar no vol dir necessàriament que hagi de tenir més producció l’any vinent, al contrari”.

Des del sindicat JARC encara es mostren més contundents i qualifiquen de “despropòsit” la gestió del departament en el procés de peritatge. També través d’un comunicat diuen que ajudaran els afectats a presentar un recurs “d’alçada”, ja que molts d’ells, “manifesten no haver vist cap pèrit als seus camps”.

A banda, JARC també avisa que hi ha agricultors que estan valorant l’opció de renunciar a l’ajut perquè no els hi surt a compte, ja que acceptar-lo suposa haver d’assegurar i mantenir el cultiu durant 5 anys. En concret, diu que dels 170 expedients aprovats, n’hi ha 32 amb un import inferior a 1.000 euros.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut